Mindre hat på Söder när Hallongrottan stänger

Den feministiska queerbokhandeln Hallongrottan här på Södermalm slår igen portarna. Belägen alldeles intill den feministiska kulturtidskriften Bangs lokaler i Hornstull, har det varit en naturlig plats “där man kan diskutera, utveckla tankar, driva politisk verksamhet” och som “fungerat som andhämtningsrum som varit fria från homofobi, sexism, klasshat och rasism” berättar Lotta Vilde Wahl, som tillsammans med Alle Eriksson varit eldsjälarna bakom Hallongrottan.

Södermalmsnytts journalist Elina Lundberg slår upp en hyllande helsidesepilog, där vi Södermalmsbor antas känna upprördhet och sorg över att det nu är över för detta “rum där man kan känna sig trygg”. Tydligen har inte Hallongrottan sålt tillräckligt mycket böcker. Hyrorna är för höga och man skyller på gentrifiering.

Låt mig först säga att det är med stor glädje jag som Södermalmsbo nås av nyheten att Hallongrottan stänger. Jag har besökt stället, liksom jag flera gånger har varit på besök hos Bang. Nu behöver man ju bara läsa Bang för att få inblick i verksamhetens politiska ambitioner, men det är ändå något speciellt med att ha sett insidan av dessa feministiska bastioner. Ja, jag använder ordet bastioner eftersom det lustigt nog används i artikeln. “Hornstull är den sista bastionen”, utropar Café Sodoms ägare Carl Michael Edenborg.

Nu stödjer ju jag många av hbt-rörelsens ursprungliga rättighetskrav (jag utelämnar dock medvetet “q”-et, i det att de mesta av identitetspolitikens och maktanalysens galenskap står att finna just i detta lilla “q”), men precis som feminismen som helhet, har Hallongrottan sedan länge lämnat den friska kampen bakom sig. “Fria från homofobi” har blivit heterohat. “Fria från sexism” har blivit just sexism (mot män). “Fria från klasshat” handlar om ett allt mer uppskruvat klasshat. “Fria från rasism” innebär ett öppet hat och förakt mot “det vita”. Och allt detta inlindat i politisk aktivism.

Jag är glad att vi nu blir fria från Hallongrottan. Förhoppningen är att Bang snart också läggs ner. Hornstull behöver bli befriat från hatets bastioner!

6 thoughts on “Mindre hat på Söder när Hallongrottan stänger

  1. “‘Fria från homofobi’ har blivit heterohat. ‘Fria från sexism’ har blivit just sexism (mot män). ‘Fria från klasshat’ handlar om ett allt mer uppskruvat klasshat. ‘Fria från rasism’ innebär ett öppet hat och förakt mot ‘det vita'”.

    Precis, så går det om man tar till sig “grupp-mot-grupp”-ideologier baserade på ett tänkande om “osynliga strukturer” där ena gruppen är förtryckare och den andra gruppen är förtryckta. Då landar man lätt i hat, vilket är lätt att hitta i dagens queerfeministiska vänsterrörelser, till exempel.

  2. Queerfantaster skandera ofta “krossa heteronormen” men heteronormativitet betyder ju att människor förväntas åtrå och skapa sexuella relationer med det motsatta könet. Med ordet ”förväntas” menas inte att det gäller alla, bara att det är det som naturen har gjort oss till.

Comments are closed.