Uppdrag Gransknings påannons om männens hat på nätet

Det finns ett mönster i arbetet mot pojkar och män i Sverige. I stort och smått följer det samma generaliserande logik.

Man lyfter fram den enstaka galningen, den psykiskt sjuke mördaren, den misshandlande och bråkiga killen i klassen, den dominanta och osympatiske maken, den högerextrema huliganen eller bara den grisiga chefen – och så kallar man dessa för “männen” eller “pojkarna”.

I skolan får vi höra att pojkarna tar plats, beter sig illa och förstör för flickorna. Alla som har gått i skolan vet att det inte sällan finns en eller ett par killar i varje klass som stämmer på den beskrivningen. Att sedan den stora majoriteten pojkar är hyggliga och anständiga – och dessutom ofta drabbas allra värst av bråkstakarna – talas det inte om. Istället är det gruppen pojkar som skall motarbetas och sättas på plats.

Likadant när det gäller begreppet “Mäns våld mot kvinnor”. Väldigt få män skulle någonsin slå en kvinna. Tvärtom, de skulle skydda och många gånger riskera sina liv för att skydda en kvinna. Men vi får bara höra om de ofta kriminella, psykiskt sjuka och missbrukande män som är våldsamma – och så gör man dem till representanter för gruppen män.

När jag ser påannonsen för Uppdrag Gransknings program om “män som näthatar kvinnor” tänker jag på just detta. Hur man återigen använder sig av detta grepp. Man lyfter fram vedervärdiga kommentarer och hot – och det råder ju inga tvivel om att detta är vedervärdigt – och så gör man det till något generellt och allmänt.

Arbetssättet är tydligt. Vi skall förstå att de som skrivit dessa vedervärdigheter är män, de hatar feminister och islam, de skriver anonymt och de finns på nätet. Och vad skall vi dra för slutsatser av detta?

Jo, naturligtvis att män som skriver anonymt på nätet och är kritiska mot feminism och islamism är vedervärdiga. Hela denna grupp skall nu demoniseras på grund av att några få galniningar skriver äckliga kommentarer till kvinnor i offentligheten.

Alla pojkarna i klassen skall nu piskas och hånas för att busiga Bertil betedde sig illa mot duktiga Lisa.

Låt mig vara tydlig. Jag blir också bestört av de vidrigheter som skrivits till dessa kvinnor. Det handlar om avskyvärda hot – men också sexualiserade hån kring utseende och kroppsvikt. Jag förstår inte hur någon kan ge sig på en annan människa på det viset. Det är främmande för mig.

Samtidigt hävdar jag, som jag har skrivit tidigare, att detta inte är hela bilden av det hat som har stegrat i samhället, både på nätet och i det offentliga rummet.

Jag skulle tro att många unga män i Sverige idag känner sig både alienerade och utstötta. När offentligheten så till den grad hånar och spottar på dem – och i krönikor och artiklar, litteratur och morgonsoffor, nyhetsrapporteringar och ledare, ger uttryck för både avsky och förakt, så är det kanske en förklaring till att frustrationen och trycket ökar och till slut spricker.

Jag tror inte att Uppdrag Gransknings program löser några som helst problem (nu har ju inte programmet sänts ännu så det finns säkert anledning att återkomma, men jag skulle tro att upplägget är det förväntade). Och det kommer endast att leda till mer polarisering. Ännu mer hat. Ännu mer frustration.

Den enda lösningen för framtiden är att börja se pojkarna. Se deras behov och möta dem. Tidigt. Inte kränka, håna och motarbeta, som ju har blivit statsfeminismens signum.

13 thoughts on “Uppdrag Gransknings påannons om männens hat på nätet

    • Old Wolf, tack! Såg din skarpa respons på Lambertz också. Snacka om “gubben i lådan”…, det blir allt tydligare vad Göransson menade med “zombie” (som bara kommer och kommer…)

  1. F.ö så tror jag att tokvänstern planterar vidiriga kommentarer på nätet för att bekräfta det de påstår i sin smutskastning av meninngsmotståndare.

  2. Ett litt citat från Ebba Kleerborg von Sydows blogg:
    En sak till! ”Män som näthatar kvinnor” tyckte de säkert var en ”klatschig” och skojig rubrik, när de satt och spånade på redaktionen. Dock är den missvisande (och inte speciellt bra om ni frågar mig). Det finns precis lika många kvinnor som näthatar kvinnor – och de kan vara precis lika hemska…
    http://blogg.svt.se/ebba/2013/02/finns-det-en-losning/

  3. Istället för att inrikta sig på kompensatorisk pedagogik i skolan så borde de kanske inrikta sig på ordförståelse för vuxna (journalister) och reda ut vad skillnaden på hot och hat är? Hot är alltid förkastligt men hat är de själva rätt så bra på. De borde också fråga sig vad alternativet till ett öppet internet är? Antidemokrater har å andra sidan alltid haft ett rätt så flummigt förhållande till åsiktsfrihet.

Comments are closed.