Cyniska Percy Barnevik och modiga Janne Josefsson

Manshatet som präglar svenska medier och det offentliga rummet strömmar från alla håll och når ständigt nya höjder. Ingen skäms numera för att öppet stå för sitt manshat, även om vissa ibland tonar ner hatet (av taktiska skäl). Det vanligaste är att feminister, både kvinnor och män, sprider och när hatet. Men vi skall heller inte glömma de alfahannar som – ofta av konkurrensskäl eller som ett uttryck för verkligt patriarkala karaktärsdrag – sprider förakt och hat gentemot gruppen män. Egentligen är det logiskt, det handlar om män som kämpat hårt mot andra män hela sitt liv och som i gruppen kvinnor upplever något mindre hotfullt. I någon mening ser de sig inte som tillhörande gruppen män, istället är det andra män som är “män”. Själva är de något annat. Något större, bättre och annorlunda. De är “sig själva”, alfamän helt enkelt.

Här några citat ur gårdagens Metro, där den tidigare näringslivstoppen och miljardären Percy Barnevik uttalar sig om sina känslor för män.

“Jag blir så trött på de spelande, supande, lata männen. Därför lånar jag bara ut pengar till kvinnor. I själva verket hatar jag män”

Detta är naturligtvis mumma för Metros journalist Lina Hovling, som inte ställer några jobbiga följdfrågor. Hon frågar bara varför (han hatar män) och publicerar Barneviks svar som en avslutning på artikeln:

“För att de inte sköter sig. // Kvinnor tiger och betalar. Män snackar och betalar inte. // Män tar plats, medan till och med väldigt duktiga kvinnor är mer prövande.”

Ja, att hata män är på högsta modet och Barnevik, som sannolikt är en skicklig spelare, vet hur man uttrycker sig för att bli uppskattad av svenska journalister (och därmed få publicitet för en ny bok).

Mer manshat i SVT’s galjonskulturprogram Kobra igår. “Behövs mannen?” är titeln på programmet. Jag såg inte hela men tillräckligt för att se hur Kristofer Lundströms finurliga klurighet och tv-charmiga kulturattityd lydigt ställde in sig i PK-ledet. Jag skulle tro att även Lundström känner sig som någon som är “beyond men” och därför inte förstår den djupt misandriska innebörden i titelns frågeställning. Det är på sin plats att föreställa sig ett kulturprogram i den statliga televisionen som ställer sig frågan “Behövs kvinnor?”. Eller “Behövs araber?”. Eller “Behövs judar?”. Det skulle naturligtvis vara omöjligt (och tack och lov för det). Men inte när det gäller män. Män går det alldeles utmärkt att hata, förakta och rent av ifrågasätta som ens existensberättigade.

Svenska journalister är ju ett ämne i sig själv. Få yrkesgrupper i landet omfattas av så lågt förtroende. Faktum är att hela journalistyrket i Sverige har blivit en travesti – och det som allt oftare utspelar sig i samhällsdebatten är för betraktaren inte sällan förenat med en känsla av overklighet och skam. De få riktiga journalister som finns kvar kämpar uppenbarligen i kraftig motvind (mot kollegor, chefer och etablissemang), och jag undrar hur länge det dröjer innan även dessa har motats bort från inflytelserika positioner.

Eller har jag fel? Har vi nått en brytpunkt där fler intelligenta och modiga journalister snart vågar säga ifrån? Jag är inte säker.

Janne Josefsson och gårdagens Uppdrag Granskning måste lyftas fram. Programmet är så viktigt och berättar så mycket om vår tid. Nu handlar det om integration och flyktingpolitik – och hur svenska journalister i allmänhet ljuger, mörkar och sprider politisk propaganda, men det kunde lika gärna ha handlat om feminism och genusvetenskap. Personerna i maktposition (journalister, politiker, kultur- och myndighetspersoner), är ju ofta de samma, det handlar om samma hydras fotsoldater. Samma feminister, samma “antirasister” (har såklart ingenting med verklig antirasism att göra), samma kulturrelativister, vänsterradikaler, postmodernister och samhällsomstörtare. Vi känner igen mönstret och har hört den skenheliga retoriken till leda.

Det är närmast förbluffande att följa hur Aftonbladets Martin Aagård rumlar runt i tredje statsmaktens korridorer och ljuger och skämmer ut sig. Och beklämmande att läsa kollegan Oisin Cantwells försök att trivialisera Uppdrag Gransknings granskning av bland annat Aagård. Lika obehagligt är det att ta del av SR’s Konflikts Randi Mossige-Norheim och hennes bortförklaringar och härskarteknik (se UG’s reportage).

Givetvis handlar inget av detta om slarv, som man vill göra gällande. Tvärtom är det iskallt och helt i enlighet med den politiska propaganda man också använder statliga Public Service för att bedriva. Både när det gäller att demonisera kritiker som rasister och nazister – eller som kvinnohatare.

Jag lägger till en bild i ovanstående inlägg (av Barneviks text i Metro).

28 thoughts on “Cyniska Percy Barnevik och modiga Janne Josefsson

 1. Bra snokat, särskilt angående Percy-citaten. Vedervärdigt. Han är lika sexistisk som Avpixlats värsta kommentatorer är rasistiska.

 2. Enligt min mening, khimza, så gjorde Kristofer Lundström en mycket hedervärd outro i de absolut sista sekunderna av Kobra. Där han konstaterade att det i gruppen män jämfört med gruppen kvinnor inte skiljer sig nämnvärd ifråga om korruption , maktanspråk och ren och skär stöld.

  Bara distinktionen om fysiskt våld (vanligare bland grupper av män ) (Om det nu är helt sant)

  Tummen upp för Kristofer.

 3. Bra att du lyfter allt det här! Själv jag har feber och har inte riktigt orkat ta i det. Jag låg och häpnade med närmast öppen mun när jag tittade på Kobra. Jag har gillat Kobra tidigare, men det här? Och utan någon som helst kritisk ansats. Män är obsoleta…jaha, trist (för de som inte är dessa övermän/man 2.0 eller beyond men, bra beskrivning btw)…nästa vecka blir det – –
  Samtidigt deklarerar en allvarlig kvinnlig speakerröst att “kvinnor är förtryckta”. Hur får man ihop de två tankegångarna? Om kvinnan är framtiden och mannen dessutom så onödig att han inte behövs: hur kan kvinnan vara förtryckt? Man radar upp sak efter annan om hur kvinnor är bättre utbildade, hur de kvinnliga egenskaperna har framtiden för sig och hur kvinnorna varit anpassningsbara och framstår som vinnarna i dagens samhälle, men ändå är de förtryckta. Vad för slags könsmaktsordning är det? Det kvinnliga värderas högre än det manliga, låter inte som det traditionella feministiska mantrat angående detta.
  Klart att Janne Josefsson är opoppis nu när han inte granskar med pk-perspektiv. Jag tyckte att Mossige-Norheim var riktigt obehaglig och snacka om härskartekniker!

 4. Frågan är då om Barnevik egentligen är en kvinna eller någon annan sorts man än vi andra män för jag gissar att han definierar sig som en god man till skillnad från oss andra.Jag utgår också ifrån att han inte hatar sig själv även om han säger sig hata män.
  Eller så är han en man av kapten klänning-typ som vill vinna förelar genom att jamsa med feministerna.
  Janne Josefsson blir bättre och bättre.Frågan är bara hur länge han får hållas….

  Såg att Lindeborgskan på Aftonbladet också försökte försvara Martin Aagård.Dom hade fullt upp i genusfabriken med andra ord :-).

 5. Pelle2: Barnevik är med all säkerhet en av dessa alfahannar som alierar sig med radikalfeminismen för att vinna fördelar, inte minst gentemot andra män. Det finns många av den sorten.

  • Så är det säkert Kimhza.Barnevik skall väl dock inte slå sig för bröstet.Han hade inga problem med att kvittera ut en sjukt hög pension från ABB. Nu försöker han framstå som en moder Theresa för de fattiga medan han förmodligen skor sig på något sätt. I vilket fall blir jag spyfärdig på personer som utmålar sitt eget kön som dåligt men förmodligen anser att de själva är det gyllene undantaget. Är också duktigt trött på extremfeminister som skriver en massa skit om män som grupp medan de själva är gifta med en alfahanne som förmodligen är allt annat än jämställd.

 6. Alla inser medvetet eller åtminstone undermedvetet att mäns nödvändighet visar sig mycket snabbare än kvinnors nödvändighet. Grupper av män och enskilda män lever och har levt isolerade utan externt stöd i betydligt oftare och i betydligt längre perioder än grupper av kvinnor och enskilda kvinnor. På samma sätt skulle det bli problem mycket snabbare om inga män inte skulle dyka upp till arbetet en dag än om inga kvinnor skulle göra det.

  Det handlar om att nedvärdera mäns bidrag, inte att män ska ska sluta med sina bidrag.

  • bashflak: Skulle tro det. Tänk tanken att ett manlig journalist slog upp en intervju med en känd kvinna, där kvinnan sa orden “I själva verket hatar jag kvinnor”. Och sen lät detta ligga utan ifrågasättande. Bara ge utrymme till intervjuobjektet att förklara varför hon hatar kvinnor.

 7. Betyder detta att Percy är en riktig matriarkat som nedvärderar mäns prestationer och höjer kvinnors prestationer?

 8. Pingback: Klockren Sanna Rayman om journalistikens haveri | Kimhza Bremers Bodega

 9. Pingback: Misandri i Almedalen | Susanna's Crowbar

 10. Pingback: “Mannens undergång i kvinnans tidsålder” – en mardröm för svenska feminister? | Kimhza Bremers Bodega

 11. Pingback: Mer om jämställdisten Doris Lessing, DN Kulturs accelererande haveri och lysande Peggy Bruzelius i Aktuellt | Kimhza Bremers Bodega

Comments are closed.