SVT Aktuellt gillar inte delat barnbidrag

Det här blir ett kort inlägg. Men det är viktigt att konstatera att när de politiska partierna nu kommit överens om det alldeles självklara – att barnbidraget skall delas mellan mammor och pappor som har sina barn boende hos sig lika mycket (växelvis), så väljer Public Services SVT Aktuellt att lägga fram idén med en svidande kritik. Hur då?

Jo, man bjuder in endast en person (advokat Mia Edwall Insulander) till studion som inte gillar förslaget – och låter henne berätta för tittarna varför delat barnbidrag är fel. Utan jobbiga motfrågor.

Möjligen kan man se detta som försvarligt utifrån att det är kritik mot ett redan genomfört förslag i riksdagen – och intervjun med Göran Hägglund innan, där han förklarar hur man tänkt. Men det motiverar knappast att Aktuellt väljer att summera det hela i studion med att det är ett felaktigt förslag (med endast en inbjuden gäst som är kritisk). Man skall också komma ihåg att SVT’s nyhetsprogram (mig veterligen), inte tidigare tagit upp ämnet annat än kritiskt.

Men det är så det ser ut. Den feministiska vinklingen i svensk Public Service är inte bara ohederlig men allomfattande.

15 thoughts on “SVT Aktuellt gillar inte delat barnbidrag

 1. Ja det var ett förslag som tydligen sved i tarmen på en del

  Villkor först tycker de mäktiga

  • Det roliga är att föräldraförsäkringen redan är delad, men att man aktivt kan skriva över dagar. Någon av parterna måste säga “Jag vill vara hemma mer/mindre än min andel”. Det är detta kvinnolobbyn vill ta bort.

   När man nu vill dela barnbidragen är det efter samma modell. Hälften till varje, men man kan aktivt skriva över det till den andre om en har barnen mer. Kvinnolobbyns förslag motsvarar att man tar bort möjligheten till överskrivning, dvs att barnbidraget skulle delas rakt av utan möjlighet att ta hänsyn till vem som försörjer mest. Är det verkligen den vägen de vill gå?

   Som vanligt är det i fakta och stringens de brister.

 2. Plock ifrån min vardag : Vår högt uppskattade kvinnliga chef , tillika organisk humanist med noll poäng i genus (Eller högskoleindoktrinering överhuvudtaget) kom tillbaka från en skattemedelsfinansierad 2 dagars kurs med ett inramad diplom som numera pryder fonden bakom vår datastation. På diplomet , undertecknad kursledaren, kan man läsa att vår chef numera är certifierad kontaktperson för KVINNOR som kan tänkas vara offer för partnervåld. och besitter “expertis “för att läsa av tecken på manligt våld mot kvinnorna på vår arbetsplats

  En bra chef som tidigare sagt, måste man ju resonera med. Det gick ganska bra . Vår arbetsplats är extremt jämställd 50/50 kvinnor och män. Jag fick påminna henne om en händelse för några år sedan då en manlig kollega , i ren panik över något författade ett självmordsbrev, som han gömde under skrivbordets plastskydd (Och som jag hittade av av ren intuition ) Fick han någon hjälp ? Nope. Mannen biter ihop och rider ut stormen. Det finns inga strategier för männens oerhörda skam att kanske bli obsolet hela han ifall han avslöjar att han har tappat kontrollen och visar sig sårbar.

  Nu, klarade kollegan livhanken i.a.f. Självmordsbrevet var AVSEDD att hittas för någon av oss inom personalgruppen. Det är utredd och undanstökat , han är numera stolt far till en liten flicka. Det har gått bra för honom.

  Tanken svindlar : Hur många män inom varje ålder, inom varje livsituation, i skolan, på jobbet ,som far, anhörig, vän och förtrogen umgås med tankar på självextinktion ?

  Var finns 2 dagars diplomkurser för männens problematik ?

 3. Rapport var mer balanserat, rentav lite lutandes för lagförslaget. De hade med Göran Hägglund som var påläst och välartikulerad. Sen intervjuade de en mamma på en lekplats som tyckte att det var ett bra förslag, då blir det mindre tjafs, menade hon.

  Sen intervjuade de en pappa på lekplatsen som var kritisk. Tänk om en av föräldrarna inte tar ansvar, utan använder pengarna åt något annat, menade han. Till vad då, undrade reportern. Till alkoholkonsumtion till exempel, svarade pappan.

  Tänk att Fredrik Reinfeldts nidbild av pappan som super bort barnbidraget delas av fler personer! Vi har en viktig pedagogisk uppgift framför oss.

  • Precis vad jag tänkte också. Men att vissa mammor tills nu har haft möjlighet att supa/shoppa/röka upp hela barnbidraget ses inte som ett problem. Som sagt bättre då att dela så är det bara halva bidraget som går till missbruk i bästa fall 😉

   • Kommer osökt att tänka på kvinnan i uppdrag granskning som Janne Josefsson ifrågasatte för att hon inte kunde avvara 200 kr (eller vad det nu var) på en termin för att ungen skulle få vara med på en skolresa, men samtidigt rökte ett paket cigaretter om dan. Det blev ett jäkla väsen när JJ föreslog att hon skulle dra ner marginellt på rökningen för att klara ungens utgift.
    Är man rasist och sexist om man antyder att hon använde barnbidrag till cigaretter?

    • Ja. Kvinnor använder alltid barnbidraget till barnens bästa. Till skillnad från män, som så fort de får fingrarna på barndbidraget använder det till sprit och porr. Såna är de, män. Det vet vi feminister.

 4. @ Kimhza
  Ja i sin enögdhet missade hon bl a att vissa föräldrar som haft den lägre inkomsten efter separationen inte har haft tillgång till barnbidraget alls, nu får iaf dessa föräldrar halva 😉

  Det att det skulle leda till ökat motstånd för växelvist boende undrar jag lite över? Tar det inte bara ut varandra s.a.s? Jag menar 525kr mer i månaden gör väl ingen rik om man samtidigt har barnen mer?

  Men till hennes huvudpoäng som jag uppfattade det. Är det ett problem att barnet/nen har olika standard vid växelvis boende? Och hur löser man det isf?

  • Mia: Ja, det var många märkliga åsikter och tankar som dryftades i studion, utan att ifrågasättas. Jag reagerade också på att det liksom slogs fast som en självklar sanning att det är den separerade mamman som har den lägre lönen. Det är inte alls min erfarenhet från kretsarna i Stockholm. Men inga siffror presenterades på detta, det var bara en “sanning”.

 5. Pingback: Viktiga grejer « Toklandet

 6. Pingback: Uppdrag Gransknings viktiga ansats i “Processen” kommer till korta | Kimhza Bremers Bodega

Comments are closed.