Notiser om värnplikt och antisemitism

Man kan ha olika syn på svensk försvarspolitik och det är inte ett ämne som denna blogg sysselsätter sig med. Men i dag skriver Paulina Neuding en ledare i SvD i ämnet. Den handlar bland annat om “snålskjuts” och att Sverige räknar med stöd från Nato i ett krisläge. Neuding tar också upp värnplikten, både historiskt och vilken nytta den kunde innebära idag. Det är här jag reagerar.

När Neuding talar om militärtjänst är det ett könlöst resonemang. Det handlar om “unga”, “medborgare” och “svenskar”. Och det brukar låta så.

Som så ofta när pojkars och mäns uppoffringar diskuteras försvinner könet. Vi skall komma ihåg att värnplikten innebar att en ung man tvingades (fängelsestraff vid vägran), att ge ett drygt år av sitt liv till staten, oavlönad. Och med stor risk att dö eller skadas vid en eventuell militär konflikt.

Det hade varit klädsamt om Paulina Neuding erkände detta. Detta “ansvar som medborgare att skydda vårt lands gränser”, har varit ett ansvar som män har tagit (ibland under tvång). Varför undvika att skriva ut detta?

Nu kan det ju vara så att Neuding tänker sig en framtida värnplikt för både kvinnor och män, enligt Israels modell, men om detta nämns inget.

————

Ivar Arpi, som ofta skriver lysande, tar idag upp den svenska antisemitismen (också på ledarplats i SvD). Obama har ju lagt in ett besök i en synagoga under sitt statsbesök. Det är bra. I Sverige lurar antisemitismen under den politiskt korrekta ytan och detta länkar också till vänsteraktivism och radikalfeminism (vilket först kan verka obegripligt).

Jag minns när jag i ett europeiskt land fick ett flygblad med texten “Närhelst du ser en jude så är det ditt ansvar att döda honom” (en arabisk bekant översatte). Det var Hizb-Ut-Tahrir som var ute och demonstrerade. Denna organisation har ju nu också etablerat sig i Stockholm. Judar orkar inte längre bo kvar i städer som Malmö.

Kopplingen mellan extremvänsterns och islamismens avsky gentemot judarna, Israel och kapitalet – och vänsterns radikalfeministiska identitet, skapar denna bisarra identitetspolitiska fnurra. Att feminister hamnar på samma sida som kvinnoförtryckande, religiösa patriarker. Detta förklarar bland annat den frånvända blicken när Femen protesterar.

Att sätta ner foten mot den växande svenska antisemitismen är ett måste.

7 thoughts on “Notiser om värnplikt och antisemitism

 1. Jag såg Neudings artikel och tänkte på samma sak som dig. Hon skrev genomgående om Svenskars värnplikt när det i själva verket handlade om mäns värnplikt med de uppoffringar det förde med sig. Det var i vilket fall ett fåtal kvinnor som gjorde FRIVILLIG värnplikt medans alla män som inte blev underkända i mönstringen TVINGADES göra värnplikt. Men i dagens feministiska samhälle så får man ju inte peka ut något som drabbar män i första hand…

  Håller med dig om att det är hemskt med antisemitismen som breder ut sig. Det är ju också lite ironiskt att feministerna som klagar på det patriarkala förtrycket i Sverige väljer att stödja användandet av slöja som i de flestas ögon just handlar om ett medel för patriarkalt förtryck.

 2. Intressant att Obama ska besöka en synagoga. Han skickade för några år sedan ett speciellt sändebud (Hannah Morgenthal , om jag inte missminner) som träffade Malmös Ingmar Repalu som fällde några negativa uttalanden om judar i allmänhet i samband med Tennisdebaclet (En tennismatch med israeliska tennisspelare inför tomma läktare). Morgenthal rapporterade till pressen efter mötet att hon inte blev övertygad om Repalus försäkringar om den judiska församlingens säkerhet i Malmö.

  Malmö är idag svartlistat av det internationella tennisförbundet bl.a. Ja, förutom att Repalu kommer att förknippas som personlig hjälpreda åt en liten minoritet högljudda islamiska extremister.

  Det är skamligt vad det är.

 3. Och eftersom alla vet att det var män som gjorde värnplikten och dessa benämns som “svenskar” cementerar detta mannen som norm för att vara svensk. Likadant då män osynliggörs i olyckor och statistik som “personer” eller “människor”. Som man är du person och människa. Dessutom ung, medborgare och svensk.
  Ja det var bara en tanke…

 4. Det där gemensamma snittet mellan isalmism, feminism, antisemitism och vänster borde lyftas fram mera.

  För egen del tolkar jag det jag ser och hör i stora drag så här: Den antisemitiska nidbilden av “juden” är mer eller mindre likadan som den feministiska nidbilden av “mannen”. Å ena sidan är juden/mannen rent löjeväckande, men å andra sidan är han livsfarlig genom sin nästan övermänskliga förmåga att sprida ränker (judisk världskonspiration/patriarkatet). Juden/mannen har kommit över stora pengar tack vare sin lömskhet, dvs. stulit av det vanliga folket.
  Det vanliga folket, icke-judar/kvinnor har p.g.a. sin grundläggande ärlighet varit blåögda och låtit detta ske. Nu kommer dock det fascistiska/feministiska avantgardet och öppnar folks ögon och lär dem rättmätigt hat.

  Isalmisterna tackar och tar emot förstås, för de har bara att vinna på en enfaldig allierad.

  Hur vänstern kommer in i det hela är lite mer komplicerat, men i grova drag så här: Svensk vänster (dvs. till vänster om S) var inte sedan andra världskriget genuint sovjetorienterad. De ursprungliga sovjetorienterade vänstermänniskorna förlorade sitt inflytande i takt med tillströmningen av folk som annars skulle ha varit fascister, men som efter 1945 identifierade sig som vänster. Sovjetsystemet var, trots sin fasansfullhet, i grunden rationalistiskt orienterat medan svensk vänster i likhet med fascisterna var ett slags romantiker, dvs. de betonade starka känslor framom rationalitet.
  Att svensk vänster i dag påminner om fascister är därför inte särskilt konstigt – de har aldrig egentligen varit något annat. De har bara lyckats skyla över det.

  Vårt sätt att tolka de stora samhällstrenderna borde i större utsträckning utgå från en indelning i rationalister och romatiker, för bara då kan vi förstå denna typ av oheliga allianser som du pekar på. Märk väl att gruppen rationalister även innefattar så obehagliga yttringar som stalinismen, vilket innebär att man inte kan tala om de goda mot de onda.Men så här kan man förstås vad som pågår.

  Här kan jag ännu passa på att lägga in ett PS. Uppgiften om att S haft rätt goda kontakter med det sovjetiska kommunistpartiet är mot denna bakgrund inte särskilt konstig. Även om jag inte tror att S hyste alltför höga tankar om Sovjet, så kände de nog igen den grundläggande rationaliteten hos sovjetkommunisterna – något som S inte kunde se hos svenska vpk.

 5. Intressant diskussion man har en delvis annan syn. Tvärtemot vad som vanligen framställs är förekomsten av rasism i Sverige lägre än de i flesta jämförbara länder. Trakasserier och hets mot folkgrupp skall naturligtvis beivras men begreppet antisemitism har idag tyvärr blivit ett av flera identitetspoltiska tillmälen som används för att giftstämpla debattmotståndare – det må vara försök till saklig debatt om konsekvenserna manlig omskärelse eller en dittills framgångsrik lokalpolitiker som får en uppsträckning av Obamas politiska kommissarie.

  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=1801

  • @Erik S

   Det borde vara svårt att mäta graden av rasism i Sverige och dessutom gradera den som lägre i “jämförbara” länder. Hur vet vi det ?

   Ett är ju ganska säkert. Hade Reepalu erkänt den svenska judiska församlingen i Malmö och inkluderat dem som vilka medborgare som helst i det mångkulturella samhället, som han är en het anhängare utav, så hade Reepalu kunnat ta ställning och försvara sin världsbild.

   Mig veterligen, och då är jag hyfsad nutidsorienterad, så har Reepalus uttalanden ännu inte hittat sin like någonstans i våra “jämförbara” länder. Förutom att det är ett utslag av hyckleri i sin mest groteska form ( Det mångkulturella samhället) Så är det dessutom ett språk som klart och tydligt berättar om vilka som är välkomna till Malmö – Eller inte.

   Att det dessutom skett i samråd med mohammedaner gör saken än mer alarmerande. Antisemitism- eller inte. Det här är långt ifrån ok. Och precis som kimhza skriver så är det bara att sätta ner foten.

Comments are closed.