Anna Serner och det gubbslemsaktiga sörjandet av Lou Reed

Så här skriver Svenska Filminstitutets VD idag på sin Facebook, samma dag som nyheten om Lou Reeds död rullas ut över världen:

“Ledsen om jag kränker någons sorg. Men att det bara är gubbar som kommenterar Lou Reeds död? Hur de lyssnat på honom som 16-åringar i sitt pojkrum osv osv
. Gubbslemsvarning.”

Man kan fundera över omdömeslösheten från en av kultursveriges högsta chefer – att dra in förödmjukande könspolitiskt nonsens i samband med att en hyllad utländsk konstnär och artist avlider – eller så kan man helt enkelt se det som ett utmärkt exempel på hur vi har myndigheter och institutioner i Sverige idag som företräds av människor som är förblindade av extrema teorier om kön och makt – och manshat.

Vem tror idag att filmbranschen i Sverige hanterar ansökningar om stöd och bidrag på ett sätt som i första hand utgår från kvalité? Vem undgår att se hur Sverige genom dessa utspel skämmer ut sig internationellt och i kultur- och filmvärlden? Vem kan efter detta tro att när filminstitutets VD möter en manlig filmskapare och skall ta ställning till om hans projekt är värt att finansieras, att det inte i första hand är “gubbslem” hon då ser? Om han dessutom råkar ha vit hudfärg och är heterosexuell (och filmidén inte grundar sig i normkritik, hyllande av feminismen, “mäns våld mot kvinnor”, queera teorier, att Sverige är rasistiskt eller bara att män i allmänhet är svin), så kan vi ju vara relativt säkra på att manuset åker i papperskorgen.

Naturligtvis kommer Serner och andra högt uppsatta politiska feminister bortförklara en sådan kritik med ett ifrågasättande av kvalitétsbegreppet, att “kvalitét” i själva verket är “manligt kodat” om det inte har ett “korrekt genusperspektiv”, alltså baserat på ett feministiskt politiskt ställningstagande. Det är ju så det brukar låta. Men den uppenbara omdömeslösheten i det här fallet visar hur långt den radikala feminismen driver sina förespråkare att gå när det gäller brott mot all form av anständighet.

Man kan undra i vilket syfte Serner i sin text direkt använder ordet “kränkt” (“vita, kränkta män” och “gubbslemsdebatten” går ju hand i hand). Och jag är inte så säker på att hon är särskilt ledsen alls. Hon går iallafall snabbt vidare med att håna att “gubbar” som 16-åringar kanske har lyssnat på Reed i sitt “pojkrum”? Det hela (alltså även Lou Reeds död), får sedan epitetet “gubbslemsvarning”. Det är ju intressant att Anna Serner gillar att utfärda varningar och andra klassificeringar och intyg – nu senast också som förespråkare av den feministiska filmcertifieringen “A-stämpel” baserat på det så kallade “Bechdel-testet”.

När flera personer ställer sig kritiskt frågande till Serners utspel på Facebook försöker hon omförhandla vad hon menar:

“Begreppet gubbslem är inte bara riktat mot individer utan företeelser.”

Aha…?

Jag menar att Anna Serners utspel dryper av förakt, misandri och total brist på omdöme. Man skriver inte på det sättet när en person nyss avlidit. Och det blir naturligtvis extra anmärkningsvärt att en chef över en av sveriges viktigaste kulturinstitutioner skriver på detta sätt när en av världens mest kända och banbrytande kulturpersonligheter nyss avlidit.

44 thoughts on “Anna Serner och det gubbslemsaktiga sörjandet av Lou Reed

 1. Jag fäste mig vid hennes användning av ordet “pojkrum”, eftersom det för tankarna till de mer försynta pojkarna. Det är dessa pojkar/män som är feminismens hatobjekt nr. 1, inte de mer utåtagerande. De skulle nämligen inte kopplas ihop med ord som “pojkrum”.

  I allt väsentligt är feminsimen, såsom Serner nu återigen visar, en ideologi som hatar allt anständigt i samhället. Det handlar om ett irraktionellt men oförblommerat hat mot alla de pojkar och män som lever rätt stillsamma, strävsamma liv. Hatet utgår från hatarnas totala medelmåttighet och intellektuella torftighet, deras inställsamhet och ansvarslöshet.

  Det är mot detta vi alltid borde ställa pladdrarna som idogt påstår att “alla feminister inte är sådana”.

 2. Intressant som vanligt. Anna Serner mår kanske inte helt bra? Eller så vet hon att så länge som könsrasimen riktas åt “rätt” håll så kommer hon undan. Det verkar dock klart onödigt att utrycka sig som hon gör i hennes position. Om hon öppet agerar på det här sättet så är ju den naturliga funderingen hur tongångarna går bakom kulisserna. Vore önskvärt att något högre upp i näringskedjan visar lite ryggrad och proklamerar att en könsrasist på sandlådenivå inte är lämplig för uppdraget som VD för Filminstitutet.

  • Kan mycket väl stämma, men dessutom är hon undertryckt avundsjuk på Lou Reed och somliga av dennes fans, som har blivit långt mera kända och uträttat så mycket mer än Serner själv. Eftersom hon inte kan hitta några bra konstnärliga argument för att mängder av artister från Iggy Pop till Talking Heads skulle ha bommat så hugger hon til med att de ju är män som sitter fast i pojkrummet. Motsvarande smädelse mot Serner och hennes polare skulle väl vara att de allihop suktar efter att få spela med i en remake av Sex and the City.

 3. Skrämmande! Att hon som VD och offentlig person skriver sitt förakt så öppet visar vilken dominans hennes ideologi har inom kulturbranschen.

  • Instämmer. ..Såg henne i kobra och tyckte att hon visade prov på häpnadsväckande antiintellektualism.Visserligen inget ovanligt i samhället i stort, men som vd för filminstitutet…jag finner inte ord. Väldigt sorgligt och extremt ovärdigt oavsett.

   • Nämen du vet, vi gör ju så bra film i Sverige numera. Det har vi Sterner att tacka för. Tack tack!
    Eller nej, vänta. Den där filmen som fick en Oscar det var väl knappt att den fick något stöd från filminstutitet… Nej, just det ja. Oj vad förvånad man blir.

    Det man kan glädja sig åt i mörkret är att kulturen som sådan inte dör för att etablissemanget delar ut pengarna till det politiskt korrekta b coh c-laget. De bästa och ihärdigaste gör sin filmer (eller annan kultur) som de vill ha dem mot alla odds.

 4. Jag tror att de flesta är överens om att Reed är en av rockhistoriens största. När en sån person dör så är det naturligtvis många fans som sörjer. Att raljera över detta och tjata om gubbslem är häpnadsväckande plumpt. Ett stort antal människor är ledsna över att en stor artist är död, och detta ska hon vrida till ngn sorts feministisk twistar.

  Helt. Jävla.ofattbart.

 5. Häpnadsväckande att en så öppet manshatande människa kan få bli vd för filminstitutet eller bli chef för något överhuvudtaget. Kanske skulle kanske skicka ett mejl till kulturministern
  och fråga hur hon ser på saken ?

 6. Blev så förbannad på Anna Serner att jag skickade följande mejl till Lena Adelsohn-Liljeroth:

  Filminstitutets VD,Anna Serner, har på Facebook publicerat följande meddelande med anledning av Lou Reeds död:
  “Ledsen om jag kränker någons sorg. Men att det bara är gubbar som kommenterar Lou Reeds död? Hur de lyssnat på honom som 16-åringar i sitt pojkrum osv osv
. Gubbslemsvarning.”
  Tycker du att det är ett lämpligt uttalande av Filminstitutets VD ?
  Personligen tycker jag att du borde avkräva henne en offentlig ursäkt.
  Med sitt uttalande spottar hon på alla de män som gillade Lou Reed och förringar Lou Reeds gärning. Hon visar också att hon föraktar män och det män gör och det gör henne direkt olämplig som chef för något överhuvudtaget anser jag.
  Skall bli kul att se om jag får något svar. När jag har skickat mejl till politiker tidigare har jag ibland inte fått något svar och ibland rena politikersvar där dom inte svarar på frågan överhuvudtaget.
  Hur som helst är målet med mejlet mest att visa på att jag som väljare inte köper vilken skit som helst från politikerna och de institutioner dom driver. Om fler gör som jag så skulle det
  kunna bli riktigt jobbigt för politikerna….

  • Bra att du mejlade ministern, Pelle2!

   Är det något fel på 16-åriga killar, på pojkrum eller på att minnas och sörja en manlig artist, som betytt mycket för en? Och om vi vänder på det?

   ““Ledsen om jag kränker någons sorg. Men att det bara är kärringar som kommenterar “den stora kvinnliga artistens” död? Har de lyssnat på henne som 16-åringar i sitt flickrum osv osv
. Kärringsslemsvarning.”

   Skulle det accepteras från någon av våra myndigheters chefer? (Frågan är givetvis retorisk. En manlig chef som uttalade sig så, skulle inte ha många dagar kvar på sin befattning).

    • Eller kanske efter Anna Serners avgång från posten som VD för Svenska Filminstitutet?

     “Ledsen om jag kränker någons sorg. Men att det bara är kärringar som kommenterar Anna Serners avgång från svenska Filminstitutet? Har de lyssnat på henne som 16-åringar i sitt flickrum osv osv
. Kärringsslemsvarning.”

    • @John: Anna Serner är ju i fråga om ryktbarhet en mygga jämfört med Madonna, dessutom har M. en slags status som girpower-ikon i mångas ögon. I och för sig är väl Madonna inte en så banbrytande eller stor artist som hon ofta framställs som i media – men det är ju krocken mellan myggan Serner och en artist med världsrykte som gör Serners blooper så oerhört pinsam.

 7. Jag tror att hon i sin grandiosa självuppfattning faktiskt inte fattat vilket självmål hon gjort. Kan bli spännande om ngn tar upp tråden. Att vara spydig när ngn dött är det sällan ngn som gillar.

  Kan bli intressant.

 8. Pingback: Avgå Serner | Susanna's Crowbar

 9. Jag hoppas att det här blir den sista spiken i kistan för hennes karriär som vd för Svenska Filminstitutet.

 10. Anna Serner lider uppenbart av grav misandri. Tänk om en man i motsvarande position hade gjort ett liknande kvinnofientligt uttalande. Denne hade då fått hela medie- och politikereliten emot sig och åkt ut som en raket. Å andra sidan är det ingen risk, för i dagens statsfeministiska Sverige är väl alla vd:ar och generaldirektörer ordentligt genuscertifierade redan när de tillsätts. Det är ju Anna Serner själv ett bra exempel på.

 11. Anna Serner är väl kanske mer inte den mest skarpsinniga typen och man kan undra hur hon fått sitt jobb men hennes största tillgång är säkert bristande självinsikt. Dessutom trist för filmbranschen att hon skall få förstöra en hel kultursektor.

  • Hon är jurist i botten, tidigare var hon VD för Reklamförbundet. Någon sorts mix mellan medieproffs (vilket ju i dagens Sverige kan gränsa till spin doctor) och räknenisse. Något djupare konstnärligt engagemang i film eller musik har hon säkert inte; det är länge sedan den tid då personer som Harry Schein och Jörn Donner, med ett inbitet intresse för och kunskaper om samtida film, satt på den VD-stolen.

 12. Bra att du noterade detta. Serner har återigen visat sig vara synnerligen omdömeslös. Man hade knappast reagerat om någon liten rökrutefeminist skrivit på liknande sätt, men nu talar vi om en högt uppsatt statlig kulturchef! Man tar sig för pannan.

  • Jan E: Varför nedlåtande om “rökrutefeminister”? Jag skulle tro att dessa unga egentligen är våra vänner, de måste bara bli avprogrammerade och introducerade för humanismen. Eller vad tror du (som reagerar så tydligt över små rökrutefeminister, som du kallar dem)?

   • Kimzha: Av personer som t ex Natalia Kazmierska (för fem-tio år sedan den verkliga drottningen i nämnda rökruta, och fortfarande en av landets sämsta s k journalister), Kristin Lundell eller Mona Masri kan man inte vänta sig ett dugg. Varken när de är 23 eller när de blivit 40. De har till hundra procent köpt in sig i de karriärmöjligheter som den här sortens skriverier kan ge dem, redan från start. De är patenterat manipulativa och utan omdöme. Och tidningarna vill sedan minst tio år ha den sortens skribenter

   • Tja, så särskilt nedlåtande är väl inte det ordet. Syftar ju mest på deras ungdom och att de anammat sina idolers idéer, typ Sveland och hennes följe, och kanske inte tänkt ut så mycket själva. Hursomhelst, ingen höjer på ögonbrynen om dessa rökrutefeminister (är det inte Ulf Lundell som myntade uttrycket?) skulle fnysa åt mäns hyllande av Lou Reed, men en generaldirektör (som Serner i praktiken är) som skriver kränkande på sin FB-sida (som dessutom är helt öppen, dvs inte bara avsedd för hennes vänner) det är något helt annat.

    Jag vet inte hur de ska nås och bli avprogrammerade, har inte tänkt så mycket på det.

 13. Pingback: En stjärna har slocknatLou Reed, Andy Warhol och Solanas | Genusdebatten

 14. Pingback: GD-träffen i Stockholm, ”Disconnects” där forskare och chefer ljuger samt Vålds- och barndiskurser | Genusdebatten

  • Någon borde ringa upp henne och fråga varför hon lyfte ut sina kloka ord – i lämplig ton förstås…Det kunde bli ett intressant samtal.

   Hur som helst finns skärmdumpar, blogginlägg pch mejl till kulturministern kvar; hennes fadäs kan inte göras ogjord.

 15. Anna Serner har makt. Anna Serner hatar; på nätet. Feministerna kommer inte att reagera, eller? Kommer Kulturradion att reagera? Vi säger som så, låt dem överraska.

  • Om Kulturradion tar upp saken så kommer de säkerligen att vinkla det på att Anna S. blev näthatad av den patriarkala rockist-mobben. Den andra vinkeln -.dvs den story *vi* har sett och deltagit i – lär vi inte få höra i etermedia.

 16. Pingback: Anna Serner: en klok feminist som sätter Lou Reed och andra gubbslem på plats. | Jämställdhetsfeministerns blogg

Comments are closed.