Alla [kvinnor] har för DN ett behov att känna sig behövda

Igår eftermiddag när jag hämtade mitt yngsta barn i skolan, bevittnade vi något tragiskt. På andra sidan gatan, då vi väntade på bussen, kom en man och en kvinna lunkande, mannen fem, tio meter framför kvinnan och med ett tomt uttryck i ansiktet. Det såg ut att finnas missbruk med i bilden. Kvinnan skrek och gastade oavbrutet. “Ditt jävla missfoster”, “Fattaru, du har ingenting i huvet”, “Du e inte värd ett skit”, “Jävla idot” och så vidare. De lunkade fram ganska långsamt och vi som stod i busskuren blev tvingade att ta del av denna sorgeakt. Jag förklarade för min dotter att det finns många människor som det är synd om, att det finns sjuka och ledsna människor som inte riktigt klarar av att leva det här livet, att de behöver hjälp men att alla inte vill ha hjälp.

När jag läser dagens ledare i DN (ja, jag kan inte hålla mig ibland), fastnar jag för en mening:

“Alla människor har ett behov att känna sig behövda.”

DN skriver såklart denna mening utifrån ett kvinnoperspektiv. Man försöker reda ut och hitta anledningar till varför kvinnor är så mycket mer sjukskrivna (olika rapporter har nyligen släppts om ämnet), än män. Tänkbara antaganden är som alltid att dessa kvinnor förmodligen blir tvingade att ta ett större ansvar för hem, barn och hushåll (och därmed att boven i dramat är den lata mannen). Men DN går vidare i spekulationerna och når då fram till denna allmänmänskliga och humanistiska visdom om behovet av att vara behövd:

“Man kan också fundera över om det allmänmänskliga behovet av att känna sig behövd medför att kvinnor som är svältfödda på bekräftelse från sin arbetsgivare känner större krav på att vara ”goda” mödrar så att de får svårt att kombinera yrkes- och hemmaarbete.”

Det är intressant att notera hur vackra de humanistiska värderingarna och “det allmänmänskliga behovet” låter när DN söker förklaringar i detta ämne.

Lika intressant är det att notera hur samma värderingar för DN ständigt lyser med sin frånvaro i frågor som rör mäns och pojkars välbefinnande.

Den skrämmande utvecklingen med pojkars ökande självmord, arbetslöshet, haveriet i skolan (med systematiserad betygsdiskriminering för denna grupp) och utanförskapet som följer är ingenting som DN skulle fundera lika vackert kring. Nej, då är det “maskulinitetsnormer”, “mansroller”, “antipluggkultur” och allmän stökighet. Kort sagt, pojkarnas eget fel. Precis som mäns problem är männens eget fel (vid sidan av att också vara skyldiga till kvinnors problem).

Det blir följdaktligen besvärande när DN använder den här typen av formuleringar. Det finns varken något “allmänmänskligt” eller trovärdigt i avsikten. Dagens Nyheter är en feministisk publikation, med ett tydligt radikalfeministiskt perspektiv. Då bör man också avhålla sig från att dra in det “allmänmänskliga” och istället skriva ut vad man faktiskt menar, nämligen att “alla kvinnor har ett behov av att känna sig behövda”.

Vi andra kan då lägga till att detta gäller för både kvinnor och män, pojkar och flickor.

Missbrukarparet som drog vidare på gatan är varken ett exempel på att kvinnor förtrycker män eller tvärtom. För mig visar det och all erfarenhet från detta liv att vi alla är förenade i detta svåra och outgrundliga som det innebär att vara människa. En del av oss går under. Men att göra könspolitik och maktanalyser av det mänskliga tillkortakommandet är som att blunda med ena ögat. Utmaningen som medmänniska är att orka bry sig om de som har de svårt, oavsett kön. Och för en “liberal” dagstidning som DN borde det vara ett ansvar. Ett ansvar man gång på gång visar att man inte klarar av att ta.

2 thoughts on “Alla [kvinnor] har för DN ett behov att känna sig behövda

  1. Jag läste också den där ledaren på nätet och kom att fundera över att DN tycks leva kvar i en för länge sedan gången tid. Man skriver om traditionella kvinnosysslor som tvättning och matlagning som om tekniken stått stilla sedan sent 1800-tal. För egen del känner jag ingen som saknar sådant som tvättmaskin, diskmaskin, mikorvågsugn etc etc, som gör att traditionella kvinnosysslor inte tar mer tid i anspråk än några knapptryckningar.

Comments are closed.