Att inte gitta DN – och lite om skadeståndet för att vägra ta en kvinna i handen

Jag gitter inte med DN och den radikalfeminism (och antihumanism) som har blivit tidningens nya signum. Det vet redan följare av denna blogg. Det är bara att snegla in i dagens upplaga. En bild på Malin Ullgren. Ännu en i floden av artiklar om kön, makt och vänsterperspektivet.

Jag kan inte hjälpa det men jag kan bara inte greppa hur denna anrika publikation har hamnat här? Hur kommer det sig att ägarna inte reagerar? Det blir bara värre för varje år, upplagan minskar, journalister avskedas i hundratal, med några års mellanrum. Positionen blir allt mer extrem och inskränkt. Den politiska radikalfeminismen och de marxistiska maktanalyserna genomsyrar numera det mesta i innehållet. Det blir allt mer obegripligt att läsa dessa ord:

“Dagens Nyheter är oberoende liberal. Vi står fria från partier, organisationer och ekonomiska maktsfärer.”

I Ullgrens text från idag kan man läsa (i samband med att komikern Russel Brand stämplas som sexistisk och inte tillräckligt vänsterradikal):

“Men hur radikalt blir det om man inte också vänder uppochner på sin förståelse av makt och kön? En klassisk fråga för vänstern och feminismen. Och för mig.”

Kommentarer överflödiga. DN kommer att gå under.

———————

På DN Debatt idag skriver Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i arbetsrätt, Christer Sturmark, ordförande förbundet Humanisterna och Bengt Westerberg, ledamot förbundet Humanisternas styrelse, om den muslim som fick skadestånd i Trollhättan för att ha vägrat ta en kvinna i hand, ett fall som även denna blogg skrivit om tidigare.

Nu måste jag först säga att jag har mycket lågt förtroende för feministen Bengt Westerberg. Och min upplevelse är också att förbundet Humanisterna allt för ofta intar en ängslig och glidande position när det gäller frågor om islamism och radikalfeminism. Men dagens debattartikel är ändå viktig.

Det är samtidigt både märkligt och obegripligt hur texten helt saknar en en koppling till den maktanalytiska kontext som från början möjliggjorde Trollhättans agerande. Det är som att allt hände i ett slags ideologiskt vakuum. Man ser att det är fel men man förstår inte varför det kunde hända (och resonerar inte kring detta heller).

Som exempel på hur bisarr hela historien är skriver man:

“En annan fråga som inställer sig är hur konsekvent kommunen är. Skulle den som vägrar ta svarta i hand på grund av ideologisk övertygelse ha fått skadestånd? Skulle en konservativ pingstvän som vägrar skaka hand med homosexuella ha fått skadestånd? Kommunen får naturligtvis inte behandla olika religioner olika. Kommunen måste tydliggöra sin principiella hållning.”

Nej, den som skulle vägra ta en svart eller homosexuell person i handen skulle naturligtvis aldrig få skadestånd. I den makthierarkiska modellen skulle detta slå fel. Enligt samma logik kan den som ses befinna sig i en tänkt överordning heller aldrig få skadestånd. Men om kriterierna vit, man och heterosexuell (allra värst de tre tillsammans), möts är också maktstrukturerna etablerade. En sådan person skulle naturligtvis aldrig få vare sig skadestånd eller sympati. Det kan däremot en muslim få (som ses som underordnad och med risk att utsättas för “islamofobi”), ja, även en muslimsk man. Men man kunde också tänka sig en vit kvinna som vägrar ta en vit man i handen (med hänvisning till patriarkat och ideologisk övertygelse om att inte vilja ta sin förtryckare i handen).

Jag menar att det är förbluffande att skribenterna inte verkar se denna kontext. Det är i kulturrelativismen, den radikala feminismen, intersektionaliteten och de marxistiskt influerade postkoloniala maktanalyserna som svaren går att finna. Det är allt detta som sipprat ner till Trollhättans kommun, bland annat genom dekret från ideologerna på DO.

Hursomhelst kan man stilla konstatera att det sunda förnuftet omedelbart lämnade hanteringen av detta fall. Och kring detta beskriver skribenterna en hel del som är värt att lyfta fram.

“Är en muslimsk mans vägran att ta en främmande kvinna i hand en handling som sedd isolerad är nära förbunden med islam? Nej. Många muslimer skakar hand med kvinnor, och lagen om religionsfrihet kan förstås inte täcka varje personlig tolkning av en trosuppfattning. Det skulle bli omöjligt att navigera i samhället om varje enskild individ kunde åberopa religionsfriheten för sina egna tolkningar och ställningstaganden i olika frågor.

Det kan antas att Europadomstolen inte skulle finna att vägran att skaka hand med kvinnor innehåller det erforderliga intima sambandet med religionen. Det innebär i sin tur att en muslimsk man inte diskrimineras på grund av religion, om han till följd av sin vägran inte får det han önskar, till exempel en praktikplats. Vägran att skaka hand skyddas alltså inte som religion/religiös manifestation av konventionen, och det innebär i sin tur att reglerna om diskriminering på grund av religion inte är tillämpliga.

Låt oss nu göra ett tankeexperiment för att belysa det andra tankefelet som kommunen har gjort sig skyldig till. Låt oss anta att mannens vägran att ta kvinnan i hand trots allt skulle omfattas av lagskyddet mot diskriminering. Har han då blivit diskriminerad på grund av sin religion? Svaret är med största sannolikhet nej.

Anta att en annan man av någon annan anledning hade vägrat att ta kvinnan i hand, till exempel därför att han av princip inte tar främmande kvinnor i hand eller därför att kvinnor ofta använder handkräm som han inte vill komma i kontakt med. Eller att han bara vägrar. På frågan varför svarar han: ”Därför!”

Om det finns anledning att anta att en sådan person, trots sitt beteende, skulle ha fått praktikplatsen så skulle den unge mannen i vårt aktuella fall verkligen kunna åberopa diskriminering när han inte fick platsen. Men det mest rimliga är att anta att inte heller vår hypotetiska person skulle ha erbjudits platsen.

Det skulle i så fall innebära att alla som vägrar skaka hand med kvinnor nekas platsen. Och då är det detta som är skälet, inte den unge mannens religion. Därmed skyddas de inte heller av vår svenska diskrimineringslag. Den unge mannen i Trollhättan är alltså, vilket perspektiv man än har, inte diskriminerad.”

Vi lever i en märklig tid. En ängslig tid. Identitetspolitiken som placerar in oss i olika fack (som i sin tur värderar våra behov av rättvisa, stöd och medmänsklig respekt), skapar ständigt den här typen av haverier. Och vi har bara sett början, tro mig.

10 thoughts on “Att inte gitta DN – och lite om skadeståndet för att vägra ta en kvinna i handen

  1. Jag säger som den tecknade seriefiguren Sune när han får en utskällning av en feminist.

    -Jaså, ja jag tycker bara det är underligt att de patriarkala maktstrukturerna aldrig har gynnat en vanlig knegare som mig.

    Jag ser hela tiden kvinnor på höga positioner omkring mig. Kvinnan som är chef på kommunens socialavdelning, är hon maktlös? Hon har betydligt mer makt än de flesta hon träffar på jobbet och som hon träffar på stan när hon handlar på ICA.

    Jag har en hemmagjord term som jag kallar inofficiell makt. Kvinnor har länge haft en mycket stor del av den, kanske den största. Jag ser detta hela tiden när det gäller mina vänner som hukar i skräck för sina sambos. Problemet är att den är just inofficiell så den går inte att lagstifta om. När kvinnor nu har hälften av den officiella makten och inom en snar framtid kanske mer än så uppstår ett problem. Männen kan nämligen inte via lagstiftning få hälften av den inofficiella. resultatet blir att kvinnorna då är i besittning av 3/4 så att säga. Hur man skall lösa detta har jag dock ingen aning om tyvärr.

  2. Apropå Russell Brand som varit så bejublad efter sin “fantastiska” intervju skulle jag vilja lyfta fram lite fakta om denne figur.

    Russell Brand vill ha revolution. Han använder sig av en hel del triggerbegrepp som blivit inne på sistone i alternativ media. Att det inte är någon idé att rösta. Byggnad 7. Och så vidare… Han vill ha revolution. Nu.

    Det man ska veta om denne man är att han själv är mångmiljonär och tillsammans med Jemima Khan, dottern till “Jimmy” Goldsmith, mångmiljardär. Jemima Khans bröder har båda två varit gifta med döttrar i familjen Rothschild (en av dom är skild nu). Familjen Rothschild uppskattas äga “trillions of dollars” och var en viktig spelare vid grundandet av Federal Reserve 1913, en privatägd organisation som i praktiken har rätt på att skapa amerikanska dollars ur tomma luften, som man sedan inkasserar ränta på via inkomstskatten. Inkomstskatten infördes samma år som FED grundades. Vilka privatpersoner som äger FED i slutändan är okänt, högst troligen folk inom det privata bankväsendet (Rothschild).

    Åtskilliga revolutioner har genomförts under årens lopp. Har någon lyckats? Om vi menar att revolutionerna skulle ha lett till mer makt åt vanligt folk och bättre levnadsförhållanden så kan jag inte komma på en enda lyckad revolution. Om man med revolution menar att en liten elit lyckats slakta medelklassen med hjälp av underklassen har vi många lyckade revolutioner. Revolution betyder just att börja om på nytt. Nya herrar, samma slaveri. Med detta i åtanke är det extremt obehagligt att se alla människor som jublar åt denne Russell Brand. (Boktips angående dessa revolutioner: “Fire in the minds of men”).

    Rekommenderar också att ni googlar ett videoklipp från grundaren av Fabian Society (George Bernard Shaw – justify your existence), vilket är organisationen som ligger bakom publikationen som Russell Brand skriver för. Här får ni en aning om vad det är för samhälle de här individerna vill ha. Att tro att Brand och hans vänner i det absoluta toppskiktet själva skulle dela med sig av sina rikedomar torde vara definitionen av idioti.

    Det utrymme denne Russell Brand fått på sistone får det att gå kalla kårar efter ryggraden…

  3. Under omständigheterna – En riktig uppiggande artikel om religionsfrihetens bilaterala betydelse i lagen. Sällan man läser sådant numera. Förhoppningsvis så har våra olika humanistförbund vaknat en smula och gett sig i kast med religionsfrihetens ensidiga tolkning av våra samhällsfunktionärer. Kanonartikel. Kanonexempel, på hur tokigt det kan bli .

    Trollhättans kommunalpolitiker borde seriöst undersöka om det kan ha funnits en möjlighet att de odlar en undfallande konsensuskultur till förmån för en helt och hållet missförstådd Islam samt göra seriösa rimlighetsanalyser i humanistisk anda med hjälp av enkla tankeexperiment.
    Detta förutsatt förstås, att man inte är helt och hållet förblindat av en enda väg för religionsfriheten. Detta kräver dock ansträngning, hålla minst två kontradiktoriska tankar i huvudet under en viktig del i tankeprocessen.

    Sedan en mycket viktig del : Hur i helskotta är det möjligt att Trollhättans kommun väljer att gå självbestraffningsvägen ? Som du skriver, så kommer antagligen tjänstekvinnan vara behäftad med något slags epitet i efterspelet som kan äventyra vidare positioner i karriären. Hur kan det vara möjligt att en liten religiös sekt inom en världsreligion har fått tolkningsföreträde och bifall i klagandet ? Det är inte många muslimer som vägrar skaka hand med en kvinna,bara de allra mest konservativa och bakåtsträvande.

    En återblick till vad svenska staten nuförtiden erkänner som ett nytt religiöst samfund. Ni har väl alla läst historien om Kopimistsamfundet ?

    http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.425014/fildelning-nu-erkant-som-en-religion-i-sverige

    Ett smart drag. Om man betänker “Religionsfriheten”

  4. Bernt Hermele har nyligen kommit ut med en bok om Bonnier. Har inte läst den men det framgar att nuvarande vd:n Jonas Bonnier inte varit sa lyckosam i sa matto att tusentals anställda har fatt ga. Det kan ju dock bero pa annat än bara dalig ledning. DN är fortfarande läsvärd om man haller sig till nyhetsrapportering och ekonomi. Det är just kultursidorna som problematiska, där är det kulturmarxism som gäller. Malins Ullgrens nuna skulle man ju gärna vara utan liksom hennes texter. Hon var väl en direktrekrytering fran Bang. Som självständigt tänkande människa behöver man dock inte beakta vad som skrivs pa kultursidorna för att veta vad som är intressant att läsa, se och höra.

    • Maria: Intressant. Jag hävdar dock att även nyhetsrapporteringen (och ekonomi) allt oftare är vinklat och med ett radikalfeministiskt perspektiv. En del har jag skrivit om här på Bodegan (det kan handla om att utelämna kön när det är män som drabbas, det eviga styrelsetjatet och framför allt i valet att INTE publicera vissa nyheter).

    • Ledarsidan på DN är inte heller tokfeministisk men för egen del ansåg jag att Kulturdelen var såpass sjuk att det inte gick att fortsätta läsa tidningen. Kulturdelen och även en del andra texter hamnade helt enkelt under strecket för vad som känns okej att betala för. Ungefär som om jag hade en nyhetstidning där det var dag fanns två uppslag med rasistiska texter. Jag vill inte ha sånt på frukostbordet varje dag. Det förstör livet.

  5. Sant, det finns mycket att anmärka pa även när det gäller nyhetsrapporteringen. Agendajournalistiken med romregistret är ett exempel. Niklas Orrenius anställs pa manga andra journalisters bekostnad och tror att vi ska bli upprörda över att polisen sköter sitt jobb. Sedan är det mycket som mörkas ocksa. Ànda är det sa att jag börjar med att läsa DN för nyheternas skull.

Comments are closed.