Kimhza Bremer introducerar B-märkningen baserat på Bremertestet

Det finns en poäng med att komma ihåg att det så kallade Bechdeltestet som nu skall användas för att ge filmer en feministisk certifiering i Sverige uppstod i en relativt udda och extrem miljö. Testet blev introducerat i ett lesbiskt seriealbum, “Dykes to watch out for”, av Alison Bechdel (som tillskrev testets ursprungsidé till vännen Liz Wallace). Det går alltså att förstå varför man i denna kontext sökte efter historier om kvinnor som inte hade något intresse av att prata om män.

Det finns också något bedrägligt i detta att när kvinnor som i något läge pratar om en man eller män, så klarar inte filmen (eller berättelsen) testet (och det skall då vara dåligt – eftersom kvinnorna då inte bara ensidigt fokuserar på andra kvinnor). Man har också fått det att låta som att eftersom så få filmer klarar testet, så är det ett uttryck för ett slags patriarkalt förtryck.

Jag introducerar därför idag, som ett tankeexperiment (men pröva gärna min tes), B-märkningen baserat på Bremertestet. För att klara Bremertestet måste en film klara av att presentera:

1) Minst två namngivna manliga karaktärer.

2) Som pratar med varandra.

3) Om något annat än kvinnor.

Precis som med Bechdeltestet klarar de flesta filmer punkterna ett och två. Men när det gäller punkt tre blir det tuffare. För på samma sätt som att heterosexuella kvinnor tenderar att ibland prata om män, så pratar heterosexuella män om kvinnor. Och kom ihåg, testet handlar om att de överhuvudtaget inte får prata om kvinnor (precis som omvänt med Bechdeltestet), om filmen skall få godkänt.

Jag är inte helt säker på utfallet, men efter några snabba undersökningar har jag redan kommit fram till att många filmer inte klarar testet (alldeles för många män trilskas med att prata om kvinnor). Till och med i de mest nördiga, tekniska och/eller vetenskapliga filmerna, ja, till och med i krigsfilmerna jag har tittat på, så insisterar de inblandade männen med att dra upp samtal om flickvänner och kvinnor.

Vad betyder detta? Följfrågorna hopar sig. Ur det feministiska maktperspektivet kan vi vara helt säkra på att dessa förhållanden (precis som det motsatta när det handlar om kvinnor), skulle skyllas på patriarkatet. Att kvinnor pratar så mycket om män är patriarkatets fel (och dåligt). Att män pratar så mycket om kvinnor är också patrairkatets fel (och också dåligt). För när män pratar om kvinnor är det utifrån en överordning – och tvärtom när det gäller kvinnor. För det har någon sagt.

Så ser feministisk logik ut. Men om man orkar frigöra sig från det radikalfeministiska och mansfientliga synsättet blir det tydligare än någonsin att Bechdel- och Bremertestet visar samma sak. Att män och kvinnor i filmer (och annan mediaproduktion), väldigt ofta pratar både om och med varandra. Det är ju i grunden också detta som blir så provokativt för de politiska feministerna och könsseparatisterna. Här skall vi komma ihåg att syftet med (det av feminister startade), könskriget också handlar om att söndra och trivialisera kärleken mellan man och kvinna – hela den “normbrytande” och kärnfamiljsföraktande opinionsbildningen går ut på detta.

I sammanhanget måste jag (i vanlig ordning), också förtydliga min hållning. Jag står upp för homosexuallas rättigheter – och jag har inga som helst problem med vare sig bögar eller lesbiska (flera kallar jag mina vänner). Det är inte att man lever på ett normbrytande sätt som är problemet, utan när man väljer att håna, motarbeta och avfärda den samvaroform som de flesta kvinnor och män trots allt väljer och eftersträvar. Det är ju också oförmågan att dra denna avgörande gräns – när uppskattningen av det normbrytande övergår till att bli ett föraktande av normen – som genomsyrar så mycket i den feministiska, kulturrelativistiska och postkoloniala mediadiskursen. Att uppmärksamma problem och diskriminering som har med etnicitet att göra övergår i ett hat och förakt mot “det vita”. Antirasismen blir rasistisk. Kvinnokampen och jämställdheten övergår i politisk radikalfeminism, manshat och könskrig.

26 thoughts on “Kimhza Bremer introducerar B-märkningen baserat på Bremertestet

  1. Hmm. Jag har uppfattat testet som att de två namngivna kvinnorna någon gång under filmen ska prata om något annat än män. Alltså, de kan prata om män 99% av tiden, men om de pratar om något annat den sista procenten, då klarar filmen testet.

      • Jag har också hört att de två kvinnliga karaktärerna bara behöver prata med varandra om annat än män vid något tillfälle och det är vad som gäller. Testar själv filmer och det är faktiskt oftare att jag underkänner dem för att det finns för få kvinnliga namngivna karaktärer än för att de pratar med varandra om annat än män – på den punkten får de flesta filmer jag testat hittills faktiskt godkänt – det brukar hända någon gång under filmerna att två kvinnor pratar om något annat än män men att bara en eller ingen av dem har ett namn. Och att det kom till på grund av två homosexuella kvinnor är inte intressant i sammanhanget.

        • Linn: Nämn en film med två namngivna kvinnor som inte pratar om något annat än män (100%), genom hela filmen. Det får då alltså inte vara om något annat (som du skriver), inte mat, inte andra kvinnor, inte trafiken, vädret eller kläder. Jag ser fram emot ditt svar!

        • Linn: Du skriver att “du har hört”. Det kan ju inte vara så svårt att tänka efter själv? Du skriver “de två kvinnliga karaktärerna bara behöver prata med varandra om annat än män vid något tillfälle”. Ser du inte själv hur ofattbart dumt detta är?

      • Du har missförstått. Att det finns så få filmer som klarar punkt 3 beror inte på att kvinnorna enbart babblar om män, utan för att det så sällan finns två namngivna kvinnoroller som öht pratar med varandra. Se http://www.bechdeltest.com/ för exempel.

        • Andreas: Vem har missförstått vem eller vad? Men OK, enligt din anmärkning kan vi ju omsätta detta till Bremertestet. Hur många filmer skulle klara av att det finns två icke namngivna mansroller som i en film inte pratar med varandra…? Förlåt? Men jag antar att du skojar?

          • Nu blev ditt inlägg lite rörigt och risken för att jag missförstår dig ökar ytterligare. Men så här har du definierat Bremertestet i inlägget:

            “1) Minst två namngivna manliga karaktärer.
            2) Som pratar med varandra.
            3) Om något annat än kvinnor.”

            Som jag ser det så uppfyller en övervägande majoritet av alla filmer dessa tre kriterier. Spontant gissar jag på 90% ungefär. Men sen fortsätter du:

            “Precis som med Bechdeltestet klarar de flesta filmer punkterna ett och två. Men när det gäller punkt tre blir det tuffare. För på samma sätt som att heterosexuella kvinnor tenderar att ibland prata om män, så pratar heterosexuella män om kvinnor. Och kom ihåg, testet handlar om att de överhuvudtaget inte får prata om kvinnor (precis som omvänt med Bechdeltestet), om filmen skall få godkänt.”

            Och då vet jag inte om jag har missförstått dig, eller om du har missförstått Bechdeltestet. För det är nämligen enligt Bechdeltestet helt okej för kvinnor att prata om män, så länge de också pratar med varandra om något ANNAT någon gång under filmen också. Se länken jag gav i förra inlägget, t.ex.

            Och då borde det väl vara okej enligt Bremertestet att män pratar om kvinnor så länge de också pratar med varandra om något ANNAT någon gång under filmen också. Så, sammanfattningsvis skojar jag inte, jag förstår ärligt talat inte vad du menar.

            • Andreas: Jag tror att du har missförstått. Ge mig ett exempel på en film där namngivna kvinnor inte pratar om något ANNAT än män (ingenting annat, inte vädret, inte kläder, ingenting annat).. Det är ju det du säger.

            • Enligt engelska wikipedia är kriterierna för Bechdel-testet: 1) det finns minst två kvinnor i filmen 2) som talar med varandra 3) om något annat än en man.
              Således, om de talar eller inte talar om en man eller män är i sig självt irrelevant. Det enda som är relevant är om de (dessutom) talar om något annat.
              wikipedia nämner att två vanliga varianter är att kvinnorna måste vara namngivna (det ingår således inte i det ursprungliga “bechdeltestet”) respektive att den “mansfria” konversationen pågår under minst 60 sekunder.
              Jag vill minnas (har försökt hitta det för att verifiera, men gått bet på det) att när jag först hörde nyheten om bechdeltestet så som det skulle användas för märkningen här i sverige, så sades det att det skulle ingå en scen där kvinnorna talar med varandra. Det var inte någon klart uttalad tidsgräns, men man menade på att det måste vara ett riktigt samtal, inte bara en kort replikväxling (Mona: “kan du köpa med mjölk på vägen”, Gudrun: “visst, lättmjöjlk eller skummjölk”, Mona: “superskummjölki, jag bantar”, Gudrun: “visst” skulle alltså inte räcka till.) Men som vanligt i såna här sammanhang så är man luddig och godtycklig.

              Det anmärkningsvärda med Bechdeltestet är inte testet i sig. Det är att man använder det för en officiell märkning. Testet är ju ett utmärkt retoriskt verktyg för att få igång en diskussion om könsroller i film om man vill det, och på det viset tjänar det ju ett syfte. Men att man faktiskt börjar använda det som någon form av kvalitétsmärkning är fan skrämmande. En sarkastisk lustighet som en tecknare använder sig av i en seriestripp blir officiell dogma i sverige. Vansinnet känner inga gränser.

              Jag kan inte låta bli att tänka på min favoritregissör. Hur skulle det gå om man, för att klara “kvalitetsstämpeln” skulle göra våld på berättelserna med “mansbefriade” konversationer mellan kvinnliga aktriser i filmer som 2001, Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacket. Jag är ganska säker på att ingen av dem klarar testet. Tror inte heller att några av Kubricks andra filmer skulle klara sig, fast jag är lite mer osäker på dem. Och hur är det med Bergmans filmer? Jag tror inte Sjunde insleget skulle bli godkänt. Jag kan tänka mig att någon eller några av dem klarar det, men jag är ganska övertygad om att ett flertal inte gör det.

              Det hela blir också lite lustigt om betänker filmer som Thelma och Louise, en mycket bra film med/trots ett feministiskt motiv. Den borde klara testet i ren formell mening (fast helt säker är jag inte), men lik förbaskat är det två män (Den ena kvinnans minst sagt svinaktiga man, och mannen som mördas under våldtäktsförsöket) som är grundpelare och nödvändiga förutsättningar för hela storyn, även om de bara förekommer i några korta scener. Så man kan med fog säga att hela filmen är om de två kvinnornas relation till män, oavsett själva samtalsinnehållen, och på den grunden egentligen borde förlora A-stämpeln. Likadant kan man säga om den minst sagt gripande (och verkighetsbaserande) Monster med Charlize Theron.

              Man undrar ju hur puckad man får vara om man är VD för svenska filminstitutet. Jag funderar på att införa ett Dolftest på statligt tillsatta tjänster, baserat på ett minimått på intelligens och sunt förnuft. Jag får funder lite närmare på hur det skall utformas. Men jag är ganska säker på att min stämpel skulle få stå och torka utan att användas i någon större utsträckning.

  2. Nja, i ärlighetens namn så är inte punkten 3 att det ska finnas en scen där de talar med varandra om något annat, inte att de inte får tala om män vid något tillfälle under filmen. Om de inte fick göra det alls är det nästan ingen film som klarar testet om det inte är rent homosexuella kvinnliga karaktärer.

  3. Sjökrigsdramat ‘Master & Commander’, där är de enda kvinnliga karaktärerna nån skeppshora som skymtar förbi vid ett kort hamnbesök, samt förstås galjonsfiguren i fören på skutan.

  4. Jag höll på att skriva att jag också ska se på en film utan kvinnliga referenser där män talar med män. Med smiley på slutet. Men sen tänkte jag, herre gud vad håller vi på med? En försvarskamp mot det mest opåkallade könskriget någonsin. Kan inte någon bara upprätta en topp 100 lista över Sveriges mest frispråkiga feminister istället och ge dom en … i …?

  5. (detta svar är givetvis en fortsättning på min tidigare tråd, men jag hittar ingen Reply-knapp under kimhzas senaste svar)
    Okej då, alla filmer på bechdeltest.com som har en liten symbol som ser ut som en blå skjorta har (minst) två namngivna kvinnor som pratar med varandra, dock enbart om män. Jag scrollade igenom och plockade ut några exempel på filmer som jag själv har lite koll på: Ender’s Game (som går på bio nu): http://bechdeltest.com/view/4753/ender's_game/
    The Hangover Pt III: http://bechdeltest.com/view/4181/the_hangover_part_3/
    Musikaleposet Australia: http://bechdeltest.com/view/1892/australia/
    Marley & Me (som jag såg på TV nyligen): http://bechdeltest.com/view/1144/marley_&_me/
    The Spirit (usel film baserad på bra serie): http://bechdeltest.com/view/4805/the_spirit/

    • Jag tittade på några av bedömningarna på http://bechdeltest.com, och tycker att det finns en tydlig tendens att underkänna filmer om det är gränsfall. Dessutom är det tydligt att man rättfärdigar det med att testet inte skall ses som en värdering, trots att man samtidigt trycker stenhårt på att resultaten skall användas för att t.ex. förändra utbildningen av filmskapare.

      När man t.ex. underkänner Amelie från Montmartre, är det ju till att börja med en fantastisk och originell film med en kvinna i en strålande huvudroll. Hon är komplex, låt vara heterosexuell, och har dessutom dialoger med namngivna kvinnor om något annat än män. Den första, när mamman lär henne läsa, “räknas inte”. När hon sedan talar med hyresvärdinnan, Madeleine, talar de om en pojke, Madeleines man, hennes hund och om Madeleine själv och om vad hennes efternamn, Walace, betyder (alltså om något annat än en man). Två namngivna servitriser samtalar om kalldraget, senare talar två namngivna servitriser om mat och matsmältning. Möjligen ‘glömde’ man att alla servitriserna faktiskt blivit introducerade med namn tidigare?

      Och så vidare. Det finns ytterligare scener, men jag har nog inte tid att titta vidare – åtminstone inte nu, men jag blev påmind om vilken härlig film det är.

      Filmer som beskriver vanlig, heterosexuell kärlek mellan män och kvinnor skall underkännas om det går, verkar det som.

  6. Här är det ursprungliga testet, dvs den ‘comic strip’ där själva iden först formulerades.

    Det kan hända att vissa kom på att för många filmer klarar sig med dessa kriterier, och bestämde sig för att försöka göra det striktare. Det handlar ju om ideologi, så varför inte?

    • Det finns vissa förslag på striktare tolkning, t.ex. att konversationen ska vara minst 60 sekunder lång. Men generellt sett så är det ursprungstolkningen som råder, t.ex. på http://bechdeltest.com/ och det är ändå inte någon imponerande mängd filmer som uppfyller kraven även om det alltså räcker med att två namngivna kvinnoroller hälsar på varandra och säger nåt om vädret och inget mer.

      Däremot är testet INTE ett test av kvalitet, jämställdhet eller feminism, vilket många tror! Det finns gott om filmer som kan uppfylla alla tre kraven och ändå är ojämställda, rent av kvinnofientliga och/eller skitdåliga. Testet belyser bara att kvinnor skildras ganska bristfälligt på film.

      • Som sagt, ursprungsversionen säger inte att kvinnorna skall vara namngivna.

        Dessutom, att testet t.ex. skulle säga att Amelie skildrats bristfälligt är ju ett stort skämt! Hela filmen handlar om henne, och mycket av hennes nyanser och tankar förmedlas ordlöst genom härlig regi, och ibland uttryckligen av den (manliga) berättarrösten. Vidare har hon massor av scener som definierar henne där hon interagerar med män, men inte på något sexuellt sätt (som när hon leder en blind gammal man genom marknaden och målande beskriver allt som han aldrig sett).

        Bechdeltestet säger helt enkelt extremt lite om en film. Ändå tycker jag faktiskt att det ändå är rätt många filmer som klarar testet.

        • Alla exempel som så att säga går emot testet, åt båda hållen (alltså filmer som klarar testet men ändå kan sägas ha sexistiskt innehåll, och filmer som inte klarar testet, men så att säga har ett feministiskt innehåll, för att schablonisera lite) visar väl klart och tydligt på att testet (om man nu skall bevärdiga något som uppstått i två (2!) pratbubblor i en seriestripp med epitetet “test”) är helt åt skogen.
          Och även om det hade varit ett bra test, vilket det nu alltså inte är, så hade det slagit mot fel mål. Film är i allra högsta grad ett sekundärmedium. Även om en hel del skrivs direkt för film, så skulle jag nog vilja påstå att film till en övervägande del baserar sig på andra primärkällor, då främst böcker av skönlitterärt slag, men en icke oansenlig del är också baserade på verkliga händelser och personer, plus att vi börjar se alltmer film som baserar sig på serier (tecknade sådana), spel och annat. Man skulle kunna säga att man kritiserar fotografen för motivets brister.
          Klarar för övrigt seriestrippen sitt eget test?

    • Den kommentaren var om Amelie från Montmartre, som enligt sajten inte klarar testet – helt felaktigt, anser jag. Min poäng är att man snarast försöker underkänna filmer, och det är möjligen intressant att fundera på varför man inte skulle se välvilligt på en sådan film. Möjligen får man här ge Erik på Genusdebatten rätt.

      Låt vidare säga att tycker det behövs mer av kvinnors berättelser i film. Då saknas helt logik i att säga en kvinnas berättelser räknas inte om den inte är specifikt till en annan kvinna. Att kvinnor som vill prata med män eller om män alltså skulle visa ett ”Non-Approved” beteende.

      De delarna av ”The rule” handlade tydligt om homosexuella kvinnors behov.

Comments are closed.