Visst är det så att formatet “Söndagsintervjun” i SvD Kultur är ett i stort sett okritiskt format. Men då faller frågan tillbaka på kulturchefen Daniel Sandström – varför detta hyllningsreportage i dagens SvD om en person som profilerat sig i ungefär tre områden: revolutionär socialist (“odla ditt klasshat”), revolutionär radikalfeminist och revolutionär vithetsmotståndare (vid sidan av att också naturligtvis vara revolutionär heteronormmotståndare)?
Hur tänker Daniel Sandström? Är det radikalfeminismen med Athena Farrokhzad som uppskattas? Eller bara det allmänt härliga normbrytande i allt detta revolutionära (jag har samtidigt svårt att se Sandström som vurmande för kommunismen)? Känns det bara lite “fräckt”, kanske? Lite i tiden?
Jag skulle tro att det är radikalfeminismen som lockar. Redan i Sandströms ledare får vi som vanligt ta del av lite ifrågasättande av “mansrollen”, och som vanligt är det också bättre om män blir mer lika kvinnor (denna gång omskrivet med en humoristisk tvist, att det förmodligen hade gått bättre för det svenska fotbollslandslaget om de spelat i damperuker).
Jo, det hade kanske varit roligt om nu inte hela texten hade varit så förfärligt inställsam. Så förfärligt medhårs och så förfärligt i enlighet med vad man kan förvänta av en ideologiskt skolad kulturchef (i vilken som helst av sveriges kulturredaktioner). Helt i enlighet med statsfeminismens dekret.
Men tillbaka till Athena Farrokhzad. Hon är alltså nominerad till Augustpriset för sin “Vitsvit”. Och vid sidan av den vita hudfärgsfokuseringen har vi alltså det gamla vanliga; kommunistisk revolution, heterohat och avskyn gentemot detta “outhärdliga” samhälle som Farrokhzad lever i (Sverige alltså). Hon går så långt att hon kallar det “ett katastrofsamhälle”.
Om allt detta koketterar hon också inte oväntat med (ler när följande citat – av Farrokhzad själv – läses upp av SvD’s reporter Lina Kalmteg);
”Jag är hopplöst upptagen av min underordning. Varje dag frossar jag i den som i en prinsesstårta, ägnar mig åt skamlösa undersökningar av vad patriarkatet och rasismen gör med min mörka lesbiska kropp.”
Det är helt klart att Athena Farrokhzad vill ha en revolution. En samhällsomstörtning. Allt skall göras sönder och trasas i stycken. Islamism, kommunism, vad som helst, så länge det inte är detta förhatliga, outhärdliga och katastrofala samhälle som vurmar för Farrokhzad’s underordning så till den grad att hon nu också får pryda hela SvD Kulturs framsida.
För min del så tycker jag att det är ofattbart att Svenska Dagbladet sysslar med den här typen av hyllande (!?). Rubriken till denna okritiska intervju är också (i pappersutgåvan) “Politik är inget man kan välja att ha eller inte. Det är premissen för livet” (Och sen följer alltså Farrokhzad’s extrema åsikter vackert presenterade).
Det hela hade lika gärna kunnat vara en intervju med stalinisten Sven Wollter i Flamman. Vad håller SvD på med?
Varför bor hon kvar i det förhatliga,svenska samhället om det nu är så dåligt ?
Hon kanske borde fundera på att flytta till härligt socialistiska för att inte säga kommunistiska samhällen som Kuba,Kina och Nordkorea.
Är inte helt säker på hur de ser på homosexuella men det är väl av underordnad betydelse om man får leva i det kommunistiska paradiset ?
Sverige är väl inte det perfekta samhället men jag är säker på att det är ett av de bästa länderna att bo i för de flesta människorna.
Håller med om att det är dåligt av Svenskan att låta en person som Athena Farrokhzad. få uttala sig på det sättet hon gör utan att ifrågasätta något.Fast eftersom det skedde på kulturavdelningen så är jag inte förvånad. Deras medarbetare bor väl samtliga på Södermalm
och umgås med människor som Sveland.Då kan man ju inte ifrågasätta kulturmarxismen om man vill fortsätta umgås med människorna i de kretsarna.
Pelle2: Ja, vi bor alla här på Södermalm…
“Jag tillhör ju den promille av världens befolkning som har extrem tillgång till makt och resurser. Det är inte mig kampen handlar om.”
Hon har vett nog att inse detta. Frågan är om hon verkligen vill rasera det samhäle som givit henne denna unika privilegierade position i världen.
Eller vänta:
“Men kampen handlar om hur Sverige 2013 ser ut. Vi lever i ett katastrofsamhälle.”
Hon verkar inte kunna bestämma sig för om det samhälle som givit henne allt är bra nog. Hmm.
enstillaundran: Här handlar det om hat och revolution, det tror jag går ganska snabbt att se.
Varför inte säga det rent ut: det handlar om nihilism.
Värt att påminna om att Farrokhzad även har hyllat SCUM-manifestet och poängterat att manifestet var allvarligt menat.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article13952706.ab
Men i Norge lyckades hon inte frälsa sin publik:
“Lika benägen som jag var att läsa ihop Solanas med Marx och Engels, lika benägna var de att läsa ihop Solanas med Anders Behring Breivik. Hur kunde jag komma där och predika våld efter vad de hade varit med om den 22 juli?
I deras ögon var Solanas en galning som, i analogi med Breivik, försökt mörda Andy Warhol som en pr-kupp för sitt hatmanifest. Det spelade ingen roll hur mycket jag försökte förklara att den härskandes våld inte går att jämställa med den förtrycktas motvåld”.
Ekvalist: Tack för utmärkt komplettering! Ja, här har vi Farrokhzad i egen höghet.
Hon måste vara helt förblindad av sitt ideologiska hat som försvarar en sjuk människa som Solanas.
Det är väl också typiskt att hon kommer dragandes med den feministiska analysen om att det är rätt att sparka uppåt.
När hon nu är Augustprisvinnare och omskriven i tidningarna så måste det ju inebära att hon tillhör eliten. Är det då ok för mig som man att sparka på henne eller är det som vanligt så att jag i kraft av mitt kön alltid är överordnad även om jag skulle ha varit en uteliggare?
Tror dessvärre att jag kan svara på den sista frågan själv. Det är alltid mest synd om kvinnorna i alla lägen…
Hon får se upp så att hon inte kvävs av sin ideoogiska tvångströja och tjockstickade offerkofta.
Ja precis som det finns farligt/dåligt hat och bra hat, så finns det farligt/dåligt våld och bra våld. Klokt sagt av Farrokhzad – hen förtjänar att hyllas.
Det är inte bara den ideologiska slagsidan som är märkvärdig, utan hela konceptet att man ska publicera sådana här totalt okritiska intrevjuer. De ger läsaren absolut inget – och detta helt oberoende av vem som blir intrevjuad. OK, jag har en förståelse för att en viss typ av tidskrifter vill göra fläckfria hemma-hos-reportage, men varför måste detta vara stilbildande för den del av media som vill uppfattas som seriös?
Rick: Jo, Flamman kunde t ex göra detta (i politiskt syfte), men SvD?!
Pingback: Alltid livat om jämställdhet! | WTF?
Av enkla anledningar som denna, kommer jag inte att börja prenumerera på någon av de stora papperstidningarna. Ej heller surfa utan min lilla internetsnuttefilt AdBlock, som ser till att de inte får några annonsintäkter på nätet heller.
Toklandet pratade om extrema artiklar som “klickmonster” i ett av sina tidigare inlägg under helgen, vilket är en bra benämning på vad media håller på med idag. De vill provocera fram konsumtion. Frågan är om vi ska gå dem tillmötes eller inte. Jag har inte läst DN.se på ett år. Expressen/Aftonbladet ska vi inte ens tala om, den skiten har jag aldrig lagt någon energi på.
Det förbluffar att tidningarnas svar på sviktande läsare/prenumeranter är att publicera skit som väldigt många blir förbannade på – istället för gå till den fungerande, men ack så resurskrävande, normala journalistiken. Jisses. En påse nötter.
Märkligt. Är detta samma tidning som skriver så klokt om kvotering på ledarplats?
(Se Susanna Varis blogg:
http://www.susannavaris.com/blogg/2013/11/tove-lifvendahl-ett-ljus-i-morkret/ )
Läsvärd krönikör:
Ett gisslandrama (om pk som boa constrictor)
http://www.realtid.se/ArticlePages/201311/18/20131118122142_Realtid332/20131118122142_Realtid332.dbp.asp
När genusideologi går före vetenskap:
http://www.realtid.se/ArticlePages/201311/25/20131125190009_Realtid585/20131125190009_Realtid585.dbp.asp
Feminismens snuttifiering:
http://www.realtid.se/ArticlePages/201212/21/20121221161732_Realtid700/20121221161732_Realtid700.dbp.asp
Jag tänkte läsa mer av någon som skrev bra, kom jag ihåg, men mindes inte namnet. Hedengren var det naturligtvis.
Tack för länk.