Bodegan stänger

Medan mitt liv går vidare med de eviga funderingarna om jag och Feminist någonsin kommer att kunna leva ihop på riktigt (ja, vi hade lämnat varandra för tionde gången men sen dras vi till varandra återigen som två magnetkristaller och hamnar i varandras famn och läppar utan ord och tror att kärleken övervinner allt…, tills det är dags att prata om något och ja, vi undviker att prata om det så länge det går…, men sen går det inte längre och vi lämnar för det mesta varandra igen), och medan mina tankar spinner vidare kring hur en mobilisering (eller organisering), kring ett effektivt antiextremistiskt (både höger och vänster), icke-feministiskt, antiislamistiskt, västvänligt, humanistiskt och upplysningsorienterat politiskt motstånd kunde gå till, lagas det pannkakor, görs hemlagad salsa, bäddas för gäster, bärs ner julpynt, tvättas, diskas och ordnas med det praktiska inför de kommande helgerna.

Som man och ensamstående pappa måste man i dessa dagar ibland jobba dubbelt och det är en fröjd. Ja, jag skall då tillägga att det handlar om vi pappor som har glädjen och möjligheten att vara tillsammans med våra barn (inte sällan efter att ha kämpat oss till detta genom domstol). För er andra som har förskjutits och tryckts bort – och lämnats ensamma att tyna bort, vill jag bara säga att det alltid finns anledning att kämpa vidare. Det finns ingenting som är viktigare och mer angeläget att kämpa för, så ge aldrig upp. Aldrig. Och både mamma och pappa – och barn – mår bäst av att leva i en familj, om än i en eller två små sådana (och växelvis). Och med tiden kan även de vassaste och mest oförsonliga kanter slipas ned till samförstånd och ödmjukhet. Slipmedlet heter som alltid kärlek. Och tålamod…

——————

Mitt i allt detta – trots att jag tänkte att jag skulle avhålla mig från just detta ämne – driver resonemangen om Sveriges PISA-haveri in med tidvattnen. Jag måste till slut kommentera det hela. En skola i totalt haveri. Allt pekar nedåt. Fördumningen och idiotin och genusgalenskapen accelererar och de flesta sitter nu bara och tittar på. Jag har lyssnat på och läst ett trettiotal reportage, krönikor och inlägg om ämnet. Många är förfärade, förbluffade och tagna på sängen – och alla har sina tankar på hur och varför det har kunnat gå så här snett. En del förstår överhuvudtaget ingenting (tror att det är fel på undersökningen), en del pratar om lärarlöner, en del om att det är männen och pappornas fel, andra om “antipluggkulturer” (bland pojkar då), och andra om kommunaliseringen eller kanske integrationsproblem. Det finns dock några som börjar prata om ett systemfel. Ett ideologiskt felslut. Här pratas det om sektliknande kulturer, märkliga åsikter som har blivit ledande. Man resonerar, funderar och går runt och runt kring den heta gröten.

Men ingen säger det rakt ut.

Ingen säger det som behöver sägas. Att den ideologi som i första hand har förstört och söndrat hela den svenska skolan är den politiska, radikala feminismen.

Vanföreställningen att “kunskap” är maskulint kodat. Avskyn mot “katederundervisning” (föreställningen om en magister (en man), som står upphöjd och berättar om historien och verkligheten), den konspiratoriska tanken att hela västvärldens kunskap i själva verket är en patriarkal maktdemonstration som går ut på att underordna alla som inte tillhör de “utvalda” (vita, heterosexuella, män). Att det “normbrytande” i detta är att inte lära sig dessa mäns kunskap (som ju inte är kunskap och därför inte värt att lära sig). Osv.

Istället för att se detta, väljer alltså vår pragmatiska, borgerliga utbildningsminister att låta ännu mer (och betydligt mer), feministisk teori (så kallad genusvetenskap) få inflytande i undervisningen, från förskola till grundskola.

Katastrofen är ett faktum. Tro mig, nästa PISA-undersökningen kommer att bli en än värre katastrof. Sverige har förlorat slaget om bildning och kunskap. Idag och framöver råder dumskallarnas rike. Och här är genusvetenskapens företrädare de nya vägvisarna. Det kommer att ta mycket lång tid att vända på detta. En generation svenskar är förlorad.

——————

Ivar Arpi skriver idag fantastiskt bra om den nya “antirasismen”. Hela ledaren i SvD är värd att lyfta fram. Kanske särskilt denna passage:

“Det pågår en kamp mellan två läger av antirasister. Å ena sidan de som vill att vi går bortom hudfärg, bakgrund och härkomst och ser människan. Där man ser en gemensam mänsklighet bortom skillnaderna. Sedan finns de som vill att vi förstorar våra skillnader, och gör politik av att lyfta fram dem. De vill göra oss underordnade vår hudfärg trots att avsikten sägs vara den motsatta. Den enskilda människan fängslas i sin grupptillhörighet. Det är de senare som nu fått regeringens godkännande och skänkts legitimitet.”

Jag vet vilken slags antirasist jag är – och alltid kommer att vara. Den som skiter fullständigt i om någon är gul, brun, röd, svart eller vit. Eller grön eller blå.

——————

Nu har kvällstidningen Expressen alierat sig med vänsterextremisterna AFA och “Researchgruppen”. Det är lika trovärdigt som om Aftonbladet hade alierat sig med – och köpt underrättelseinformation från – Svenskarnas Parti eller Svensk Motståndsrörelse (nazister alltså). Det skulle naturligtvis aldrig hända men i Sverige är det tydligen helt fint att gänga upp sig med stalinisterna och vänsterextremisterna vid AFA som journalist och mediaansvarig på Expressen.

I nuläget handlar det om att avslöja och svartmåla högerextremistiska kommentatorer på sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Nu har undertecknad aldrig kommenterat på några av dessa sajter, men var så säker, kartläggningen och uthängningen av de som är kritiska mot radikalfeminismen kommer snart att följa. Man kommer att jobba med den vedertagna strategin att klumpa samman feminismkritik med högerextremism. My Vingren (i Researchgruppen) är sannolikt den största garanten för just detta förfarande. Och i bakgrunden finns naturligtvis samma krafter vi känner till sedan tidigare. Vi ser en begynnande åsiktsregistrering av politiskt intresserade människor genom medierna, där de med “fel” åsikter kommer att svartmålas, misstänkliggöras och stämplas som onda och oönskade.

——————

Det är nära ett år sedan den här bodegan öppnade. Jag har skrivit en hel del inlägg, en del ganska bra, en del inte alls lika bra. Men jag har försökt att skriva i ambitionen att hitta och förstå och visa upp en del av mina egna känslor och tankar kring allt detta som händer. Genom detta arbete har jag mött nya människor och jag har på sikt även kunnat lämna den flytbrygga av desperat sunt förnuft (och ensamhet) som jag tidigare ofta flöt omkring på, ja, så som jag såg det då (och sköt upp en och annan nödraket om…).

Mitt fokus har legat på radikalfeminismen och dess konsekvenser. Och mitt engagemang i dessa frågor kommer att fortsätta. Men i en annan form.

Jag hoppas att alla kan mobilisera och organisera. På lokal nivå till att börja med. Jag har gjort just det och i någon mening är det den enda vettiga vägen framåt. Jag fick hjälp och lite skjuts framåt av en läsare av min blogg som sedan blev en uppskattad vän och som visade mig vägen till ett sammanhang där många olika tankar kunde knytas ihop. Jag hoppas ni andra kan starta grupper och mötas och lägga ut strategier, om det så handlar om motstånd, opinionsbildning, avkodning (av lögner), informationsspridning eller allmän upplysning. Eller bara att dricka kaffe tillsammans och känna samhörighet.

Kanske möts vi alla framöver i ett större sammanhang.

Nu stänger hursomhelst Bodegan. Jag kommer att komma tillbaka som skribent framöver, men då under eget namn.

Tack för att ni har orkat lyssna på mina tankar och funderingar.

Kimhza Bremer

64 thoughts on “Bodegan stänger

 1. Lycka till i framtiden och välkommen tillbaka – i vilken form och skepnad du än väljer.

  Det har varit en lisa att få ta del av dina tankar här i Bodegan som i sig fungerat som en ledfyr i skymningen för mig.

  Du ska ha tack och du är alltid välkommen att höra av dig om du önskar dryfta något.

 2. Tack för några av de absolut bästa inläggen på ämnet. Ser fram emot att få läsa vidare i nästa sammanhang under riktigt namn.

 3. Jättetråkigt att Bodegan stänger, den har för mig förenat brinnande passion med klar analys över nutidens förgiftade och destruktiva debattklimat. Lycka till i det privata och återkom gärna i någon form när lusten återvänder.

 4. Det var hemskt tråkigt. Den här bloggen har varit inte bara en av de bästa genuskritiska bloggarna på senare tid, utan en av de mest läsvärda rösterna i samhällsdebatten över huvud taget. Lycka till med allt.

 5. Oj då! Ska du komma ut som samhällsdebattör med riktigt namn? Hoppas du tänker igenom det noga. Hoppas också att bodegan lämnas kvar i den virtuella världen som inspirations- och kunskapskälla. Tack för den här tiden. Vi hörs och ses kanske!

  • Ekvalist: Tack själv! Ja, den kommer att ligga kvar. Och jag hoppas att du fortsätter med din excellenta blogg! Och detta med eget namn…, Ja, jag har tänkt länge. Det som behövs för att våga och orka är ett tillräckligt starkt nätverk omkring en, ja, en kontext som gör att man inte längre känner sig så utsatt (även om man naturligtvis kommer att bli just det). Hör gärna av dig (du vet min mejladress)!

 6. Hoppas du återkommer snart! Dina texter präglas av djup humanism och intellektuell skärpa, bland det bästa man kan läsa i bloggvärlden.

 7. Tack för alla dina kloka tankar och tack framförallt för ditt sätt att förmedla dem. Hoppas du låter bloggen ligga kvar. Ses under broarna!

 8. Mkt bra inlägg. Kommer sakna bodegan. Ser fram emot att höra mer från dig framöver om än i annam form. Vill önska dig en riktigt god jul och gott nytt år med nära och kära. Här ska familjen uttökas vilken dag som helst:) Kanske förbättras könsbalansen i vårt hem denna gång,då jag bor med man,son och 3 bonussöner växelvis;) Underbart men bitvis kaotiskt. Mkt fint skrivet om kärlek och familjen oavsett konstellation
  Vi hörs!

 9. Tråkigt att du lägger ner Bodegan. Den har varit mycket läsvärd.Se till att tala om när du kommer tillbaka i en annan form så att vi kan ta del av dina tankar där.

 10. Hade varit kul att se dig som kulturskribent i någon stor tidning, så att där blir lite mer åsiktsmångfald. Vi vet att du har kapaciteten, frågan är förstås om tidningarna har toleransen?

 11. Vad tråkigt, men jag ser självklart fram emot att se dig i offentligheten under eget namn! Bodagan är briljant och kommer att bli mycket saknad. Hoppas på snart återseende i annan form!

 12. Pingback: Nu vet vi var gränsen går | WTF?

  • Jämställdhetsfeministern: Skulle tro det va? Haha, bästa satiren i landet. Du lyckas visa upp den bråddjupa galenskapen i allt detta på ett sätt som gör att åtminstone jag ibland kan skratta åt eländet (och det behövs:). Hoppas du fortsätter!

 13. Tack skall du ha. Få skriver så “vänligt men bestämt.”
  Nästan alltid har det varit positivt, med hopp inför framtiden.
  Skynda långsamt.

  • Kristian: Jag skall se om jag kan ordna det. Det finns också många kloka kommentarer (över 2.500), till de 157 inlägg jag hunnit med på dessa elva månader. Men bloggen kommer att ligga kvar, som referens. Jag är glad och överraskad att en så smal blogg som KBB faktiskt har fått över 100.000 besök på denna korta tid (och detta trots att jag inte haft någon länkande blogglista).

   • Inte förvånad. “Quality will out.”
    (Glöm inte att stänga av kommentarerna – spamrobotarna försöker bli Skynet tror jag ibland.)

    Tack. Bara om du har did förstås – annat kan vara viktigare.

 14. Hej

  Tråkigt höra detta stänger, har ju just börjat läsa, han då bara med två inlägg.

  Men vi fortsätter på alla andra håll och våra organisation mot diskriminering av verklig jämställdhet växer för varje dag.

  Feminismens är som någon skrev en ideologi medan jämställdhet en mänsklig rättighet.

  Feminismen har försökt få oss tro att den har med jämställdheten att göra, men för allt flera klarnar det att 2000 tals feminismen bara var ett utryck för individuellt makt missbruk ej olikt de förtryck den själv påstod sig kämpa emot.

  Allt fler förstår att de blivit lurade,

  Vägen till kunskap börjar och har alltid börjat i undergrunds rörelser, det var så demokratin föddes i detta land och det är så den försvaras när den som nu tycks vackla.

  Mjaaauuuu

 15. Tack för att vi fått ta del av dina tankar. Detta har varit en av de mest läsvärda bloggarna. Lycka till med allt. Kanske ses vi i nya sammanhang. Bästa hälsningar!

 16. Tack för en riktigt bra blogg! Tydlig, välskriven, kritisk men aldrig elak. Hoppas vi får höra/läsa dig snart igen på annan plats, dina insatser behövs verkligen!

 17. Jag läste hela inlägget med förhoppningen om att bodegan skulle stänga för julen och inte bomma igen för gott. Jag kommer sakna dina välformulerade och vassa inlägg. Jag kommer sakna din ilska, även om jag vet att du vill kalla det något annat. Din blogg har lyst med en patos jag saknar på vår sida av debatten. Jag sörjer förmånen att få följa din resa. För mig har det varit intressant och inspirerande att läsa om hur din bild av samhällets tillstånd utvecklats under ditt arbete här. Det har varit en ynnest att få vara med så långt och jag hoppas att jag kommer känna igen din röst så att jag kan följa dig i framtiden.

  Det är tråkigt att höra att du och din kärlek har det slitigt på grund av åsiktsskillnader och i förlängningen på grund av de krafter som uppmuntrar till konflikt mellan oss. Jag vet att jag inte har rätt att lägga mig men jag gläds ändå åt att du är sann mot dig själv och dina åsikter. Jag ser för många par där mannen inte ens står upp för sin egen rätt att slippa bli kollektivt fördömd av sin partner. Mycket skulle vara vunnit om vi män som kollektiv åtminstone kunde stå upp för oss själva i förhållande till den vi älskar. Hoppas ni finner en väg som gör er lyckliga.

  Lycka till!

  • KB det fanns en gång en blogg som hette precis som du utan Bodega. Jag trodde att ni hade vissa gemensamma kännetecken. I alla fall denna KB utan Bodega skrev en gång om en liten händelse utanför PUB och dess julskyltning. KB var med där också, enligt KB bloggen i alla fall.

 18. Väkommen ut! Kloka röster behövs i samhällsdebatten. Få se om jag lyckas koppla ihop signaturen KB med rätt person?

 19. All lycka till dig kimhza . Din bodega har varit ett hemtrevligt etablissemang . Excellenta huvudrätter i konsekvent klassisk nyhumanistisk stil. Man får tacka för tiden då bodegan har varit en plats att njuta och dela tankar med dig som värd. I min värld ser jag hur bodegans centrala rundabord kläs in i vita lakan till skydd från glömskans envetna dammbeläggning och låter det sista tända ljuset från förra sittningen brinna ner.

  Det enda jag ångrar att jag inte kommenterade mer än jag gjort. Å andra sidan har bloggen inta bara varit en tyckarblogg, men också en läsarblogg,en berättelse om dig som människa som vågat skrapa på vår samtida yta och funnit att den klassiska humanism förlorat stora delar av sina landvinningar – Hudnära.

 20. KBB:
  “Jag hoppas att alla kan mobilisera och organisera. På lokal nivå till att börja med. Jag har gjort just det och i någon mening är det den enda vettiga vägen framåt. Jag fick hjälp och lite skjuts framåt av en läsare av min blogg som sedan blev en uppskattad vän och som visade mig vägen till ett sammanhang där många olika tankar kunde knytas ihop. Jag hoppas ni andra kan starta grupper och mötas och lägga ut strategier, om det så handlar om motstånd, opinionsbildning, avkodning (av lögner), informationsspridning eller allmän upplysning. Eller bara att dricka kaffe tillsammans och känna samhörighet.”

  Det här blir man ju nyfiken på, men jag antar att du inte vill berätta mer om det, här i det offentliga. Tror också det är ett nödvändigt steg om denna “rörelse” skall utvecklas, att den blir lokal och konkret. Tack hur som helst för dina kloka och engagerade inlägg.

Comments are closed.